Galeristé hledají ztracená díla. V evidenci máme chyby, přiznávají

Připouštíme, že jsou v našich evidenčních záznamech chyby, zaznívá od Národní galerie. Reaguje tak na kauzu, při níž inventura objevila některé chybějící malby od špičkových umělců jako např. Kupky nebo Zrzavého. Mohlo jít například o omyl při zapisování předmětů do seznamů a minulá kontrola nedostatky neodhalila. Ředitel galerie Jiří Fajt proto chystá změny. Chce hlavně líp rozdělit kompetence a odpovědnost.

Galeristé hledají ztracená díla (zdroj: ČT24)

Díla nejdražšího českého malíře Kupky anebo Josefa Lady jsou na seznamu NKÚ. Podle inspektorů je Národní galerie zkrátka ztratila. V katalogu je evidovaných na 350 tisíc děl, přičemž podle NKÚ chybí Ladova ilustrace k Haškovu Švejkovi. „Důkazy máme na tzv. vědecké kartě, kde je napsáno, že to dílo se nenalezlo už při inventuře v roce 1979,“ prokazuje ředitelka Sbírky grafiky a kresby Alena Volrábová.

Muzejníci jsou přesvědčení o tom, že se jim ještě některá díla podaří najít. Koneckonců při inventarizaci mohlo dojít k řadám chyb. „Máme toho tolik, že se dá předpokládat lidská chyba. Může to být špatné založení (jako v případě dvou nedávno nalezených kreseb) anebo jde o chybu někoho, kdo vedl evidenci,“ dodává Volrábová.

Ředitel Národní galerie Jiří Fajt mluví o změnách ve vedení inventarizačního systému. Důraz chce klást hlavně na větší spolupráci mezi jednotlivými odděleními. Podle ostatních se ale systém sbírky měnit nemůže, protože je daný zákonem a bylo by potřeba nastavit nové kompetence a odpovědnosti.

Hledaní údajně ztracených děl pokračuje v těchto dnech.