Fresh Film Fest 2010: Hrdinové jako my?

Praha – Porce čerstvého filmu po šesti karlovarských ročnících čeká letos Prahu. Do hlavního města se Fresh Film Fest, mezinárodní festival debutů a studentských filmů, přestěhoval kvůli dotacím. Od středy 25. srpna do neděle 29. srpna představí 150 filmů různých žánrů a také dva britské kultovní televizní seirály – jejich ctitele potěší projekce celé série The Mighty Boosh a britcomu Garth Marenghi’s Darkplace. Za snímky se fanoušci kinematografie mohou kromě uzavřených kin vydat také na dvě letní scény.

Leitmotivem letošního festivalu jsou hrdinové. Filmy s hrdinskou tématikou najdou diváci v soutěžních i nesoutěžních sekcích. Do hrdinské kategorie patří i film Scott Pilgrim proti zbytku světa, jehož předpremiérová projekce festival zahájí. Adaptaci komiksové série Bryana Lee O'Malleyho natočil britský režisér Edgar Wright, u nás známý například komedií Jednotka příliš rychlého nasazení. Do hlavní role obsadil Michaela Ceru, jenž si zahrál mladistvého otce ve filmu Juno.

Přečtěte si: Fresh Film Fest se stěhuje z Varů do Prahy, aby nemusel ubrat

Slavnostní zakončení se odehraje na Nové scéně Národního divadla. Bude patřit tvůrcům populárních seriálů Kancl a Komparz. Autorská dvojice Ricky Gervais a Stephen Merchant natočila svůj první celovečerní film s názvem Cemetery Junction. Názvem jejich snímku je skutečné jméno části britského města Reading, Gervaisova rodiště, kde se odehrává tato místy formanovsky hořká komedie, v níž hrají mimo jiné Raplh Fiennes a Emily Watsonová.

FFF a ČT

Česká televize je hlavním mediálním partnerem 7. ročníku Fresh Film Festu. O festivalovém dění bude ČT informovat především prostřednictvím denního zpravodajství Fresh Film Fest 2010. Česká televize ve spolupráci s festivalem Fresh Film Fest spustila speciální webový portál. Kromě novinek a programu festivalu na něm nabízí také videotéku s filmy z minulého ročníku: rumunský film Ta druhá dcera režiséra Stefana Munteanu, O domě Bohdana Bláhovce, německý film Hlas domova, britský film Žluté pírko, který dostal Zvláštní uznání poroty Theatre Optique, a švédský snímek Šrámy – vítěze Hlavní studentské soutěže. (více)

Na festivalu budou uděleny čtyři ceny ve čtyřech soutěžích. V soutěži celovečerních debutů Fresh Generation bude uveden debut kanadského režiséra Petera Stebbingse Defendor, kde hlavní roli obyčejného muže měnícího se v superhrdinu ztvárnil Woody Harrelson.

Druhá soutěžní sekce, Hlavní mezinárodní studentská soutěž, letos nemá českého zástupce. „Měli jsme zájem o film FAMU Příznaky režiséra Tomasze Winského, ale snímek nebyl bohužel před uzavřením soutěže dokončen,“ vysvětlil umělecký ředitel Jan Stehlík. V této soutěži budou uvedeny filmy tvůrců, kteří již bodovali na některých jiných letošních festivalech.

Novinkou je letos sekce Fresh Czech, ve které budou promítány pouze české studentské filmy. Jednomu z nich porota udělí Cenu České televize. Čtvrtá festivalová soutěž – Theatre Optique – je určena animovaným a experimentálním filmům. Jejím hostem bude například konceptuální umělec Ján Mančuška.

Vedle soutěžní části má FFF i část nesoutěžní. „V nesoutěžní sekci Fresh Classics letos uvedeme celovečerní filmy, které byly oceněny na významných festivalech, nebo jsou to filmy úplně nové a jen v rámci Fresh Film Festu je možné je vidět v kinech,“ prozradil Jan Stehlík. Jedním z nich je válečný dokument Restrepo, vítězný film letošního festivalu v Sundance zachycující americkou četu v Afgánistánu. Největším lákadlem je zřejmě celovečerní dokument Larryho Charlese, který režíroval populární filmy Borat a Bruno, Religulous (spojení slov „religion“ a „ridiculous“).

Fresh Film Fest je možné navštívit v průběhu pěti dnů v kinech Světozor a Aero, v Divadle Ponec, v letním kině Střelák a na letní scéně v žižkovském parku Parukářka, kde se bude promítat zdarma. Festivalové centrum bude v prostorách Paláce Akropolis, ve kterém se kromě projekcí bude konat i doprovodný hudební program.

V rámci doprovodného programu budou mít návštěvníci festivalu možnost navštívit také například divadelní představení v režii Anny Polívkové v divadle Ponec, výstavu mladého německého fotografa Stefana Höderatha v showroomu 22PRESENTS nebo výstavu komiksových prací Vladimira 518 v Paláci Akropolis. Pro dětské diváky bude připraven víkendový program Fresh Family, který představí například Maxe a maxipříšerky režiséra Spikea Jonzeho.

Ochutnejte FFF

Výběr FFF mohli zájemci ochutnávat po celé léto na pravidelných Fresh Film Walks. Poslední se uskuteční 7. září v Praze, start je ve 21:00 u Žižkovské televizní věže. Ochutnávku šesti vybraných snímků v plné délce je možné vidět také na stránkách ČSFD.