Filmaři, hlaste se o podporu. Fond letos poskytne 130 milionů

Praha - Ode dneška až do 3. října mohou filmaři či organizátoři filmových festivalů žádat Státní fond kinematografie o peníze. Na internetových stránkách fondu už jsou k dispozici příslušné formuláře. Statut Státního fondu, s jehož zřízením počítá nový zákon o audiovizi, schválila minulý týden Rusnokova vláda v demisi. Statut upřesňuje třeba podmínky v jednání filmových pobídek pro zahraniční filmaře točící v Česku, zaměřil se ale i na podporu domácí filmové tvorby. Fond letos do kinematografie investuje přes 130 milionů korun, loni to bylo „jen“ sto milionů. Zhruba třetina půjde na staré dluhy vůči filmařům.

O podporu mohou kromě filmařů žádat třeba i provozovatelé kin nebo organizátoři filmových festivalů. „Okruhů je podle zákona deset s tím, že v této výzvě jich bude otevřeno osm. Spektrum žadatelů je poměrně široké,“ konstatovala členka rady Státního fondu kinematografie Tereza Czesany Dvořáková. Může se podle ní jednat i o jednotlivé scenáristy nebo naopak velké společnosti natáčející evropské koprodukce. Žádost by se měla týkat především vzniku, výroby, distribuce a následné propagace snímků, ale také vzdělávacích činností nebo filmových festivalů.

  • Zákonná lhůta je 30 dnů. Výzvy jsou určeny pro podávání žádostí o podporu na nové projekty – nikoli pro projekty podpořené fondem v minulosti, jež hodlají žádat o navýšení již poskytnuté podpory.

V první vlně očekává fond zhruba desítky až stovky žádostí. „Čekali jsme dlouho na notifikaci ze strany Evropské unie, filmový průmysl prakticky rok stál,“ podotkla Czesany Dvořáková. Z letošního rozpočtu tak půjde část finančních prostředků – zhruba 40 milionů – na sanaci starých dluhů. Na realizaci nových filmů pak půjde kolem 80 milionů.

Líbánky
Zdroj: ČT24/Falcon

Kritéria? Důraz je kladen na transparentnost a kredibilitu žadatele

Statut podrobně rozebírá a definuje kulturní a umělecká kritéria, protože podle zákona nelze podpořit projekt, jehož výsledkem by nebyl kulturní projekt. „Předmětem zákona jsou zejména povinnosti při výrobě a zpřístupňování kinematografických a jiných audiovizuálních děl, postavení a činnost Národního filmového archivu a především zřízení nového subjektu, Státního fondu kinematografie. Zákon upravuje jeho financování, poskytování podpory projektům v oblasti kinematografie a poskytování pobídek filmovému průmyslu,“ uvedl fond.

Letos má Česká republika pro filmaře připraveno téměř dvakrát víc než v loňském roce - celkem zhruba 500 milionů korun. Czesany Dvořáková ale upozornila, že systém pobídek a národní podpory je oddělen – a to včetně rozpočtu. „Tam o tom rozhoduje samostatná rada,“ konstatovala s tím, že na radu bude vyvinut silný tlak skrze expertní posudky, s nimiž bude žadatel seznámen. Hlasovat má rada bodovacím systémem. Bodování budou následně přístupná veřejnosti.

Tereza Czesany Dvořáková k podpoře filmu (zdroj: ČT24)

Pobídky lákají do Čech slavné filmaře ze zahraničí

Kvůli pobídkám Česko zůstává oblíbenou lokalitou pro natáčení zahraničních filmů, včetně těch slavných hollywoodských. Celkem se letos zahraniční produkce chystají v České republice utratit přes 4 miliardy korun, což je téměř třikrát víc než v loňském roce.

Filmové pobídky umožňují producentům, kteří se rozhodnou svůj film natočit v České republice, získat zpět až 20 procent z peněz proinvestovaných v zemi, ať už na natáčení, či na další služby jako ubytování a dopravu. Prakticky vše probíhá tak, že před zahájením natáčení producent odhadne náklady a podá Státnímu fondu kinematografie žádost o navrácení 20 procent z této částky. Pobídky jsou mu ale vyplaceny až po dotočení filmu a poté, co si producent nechá auditorskou společností zkontrolovat opravdu utracené výdaje.