Elvis Costello v Česku. Kousavý, nahořklý i rokenrolový

Praha - V pátek české agentury specializované na slavné zahraniční zpěváky a kapely splatí další pomyslný dluh českým posluchačům. Jen týden po české premiéře britské písničkářky a skladatelky PJ Harveyové v ČR poprvé vystoupí v Praze i její krajan, anglický hudebník s irskou krví Elvis Costello.

„Elvis Costello je někdy pichlavý jako bodlák. Pokud chce, jeho texty dokážou být nemilosrdně kousavé, může vám ale také vehnat slzy do očí svými nahořklými baladami nebo vám roztančit nohy solidním rokenrolovým rytmem,“ píšou o sedmapadesátiletém zpěvákovi pořadatelé. Českému publiku se představí v Kongresovém centru.

Elvis Costello, vlastním jménem Declan McManus, se narodil v roce 1954 v Liverpoolu v rodině jazzového kapelníka. Přes den pracoval jako úředník u počítače, což mu zkazilo zrak a přineslo velké brýle, jež od té doby používá jako své poznávací znamení; po nocích hrával v klubech.

V roce 1974 přesídlil do Londýna, kde hrál s country-rockovou kapelou; zaměnil také původní jméno za pseudonym. První album My Aim Is True vydal v roce 1977, deska se směsí punku a nové vlny okořeněná cynickými texty je hodnocena jako jeden z nejlepších rockových debutů. Později se Costello stal průkopníkem nové vlny, experimentoval i s klasickou hudbou či soulem a jazzem.

Costello dosud vydal přes 30 alb, mihnul se v desítce filmů a napsal knihu. Spolupracoval například s Paulem McCartneym, Tonym Bennettem, Brianem Enem a řadou dalších významných hudebníků. Nechybí mezi nimi ani přední kanadská jazzová klavíristka Diana Krallová, která je od roku 2003 jeho třetí manželkou.