Druhý adventní koncert zněl v Pražské Loretě. Pomůže Naději

Adventní koncerty České televize 2019: Naděje (zdroj: ČT24)

Na adventních věncích hoří druhá svíce a stejně jako každý rok pokračuje cyklus adventních koncertů v České televizi. Druhý koncert, který byl od 17:30 vysílán přímým přenosem na ČT1 z pražské Lorety, byl věnován zapsanému spolku Naděje, pobočka Zlín. Zazněly například skladby v podání Pavla Šporcla či Lenky Filipové.

Spolek Naděje vznikl v roce 1990 s cílem dát šanci lidem s Alzheimerovou chorobou a jejich rodinám žít spolu v domácím prostředí. To jim umožňuje denní stacionář, ze kterého se klienti vrací do svého domova. Lidem s těžkou formou nemoci nabízí pobytovou službu.

Naděje chce vytvořit nový denní stacionář a navýšit tak kapacitu služby, o kterou je velký zájem. Dále potřebuje zajistit bezpečnou přepravu klientů do stacionáře i zpět a také považuje za důležité šířit osvětu o Alzheimerově chorobě a veřejně informovat o tom, jaké možnosti dnes mají takto postižení lidé i jejich rodiny.

„Alzheimerovou chorobou u nás trpí přes sto padesát tisíc lidí. Člověk postupně ztrácí paměť, orientaci, schopnost úsudku a rozlišování i řeč. Co ale zůstává nejdéle, jsou emoce. Doufám, že každá zmínka a podpora místa, kde pomáhají lidem prožít důstojné stáří, osloví další lidi, kteří budou chtít také pomoci. Stáří nás totiž čeká všechny,“ říká patronka koncertu, moderátorka Jolka Krásná.

  • Dárcovskou SMS ve tvaru DMS ADVENT 30, 60 nebo 90 podle výše částky, která se má darovat, na telefonní číslo 87 777.
  • Libovolnou částkou prostřednictvím transparentního účtu adventních koncertů 692692692/0800.
  • Telefonicky v průběhu každého z koncertů na čísle 274 868 877.
  • On-line na webu darujspravne.cz.