Dříve než na Animal Planet: v Bratislavě běží Ekotopfilm

Bratislava - Už po čtyřicáté se na Slovensku koná festival o životním prostředí na planetě Zemi Ekotopfilm. Tématy jubilejního ročníku jsou udržitelný rozvoj nebo nedostatek pitné vody. Mnohé ze snímků mají v Bratislavě celosvětovou premiéru a světové televize National Geographic či Animal Planet nebo Discovery je do programu zařadí až příští rok.

Přehlídka Ekotopfilm (zdroj: ČT24)

Jedenáctiletý Felix Finkbeiner burcuje svět: jezdí na zasedání OSN, setkává se s laureátkou Nobelovy ceny míru a neustále opakuje, že stromy žijí déle než lidé, a proto je musíme sázet, chránit a zastavit znečišťování planety. Misi mladého ochranáře zaznamenala Henriette Bornkammová ve filmu Protože budu žít déle než ty.

  • „Ekologie je pro mě velmi důležitá, protože mám malou dceru a chci pro ni dobrou budoucnost. Proto právě teď musíme přírodu chránit,“ říká režisérka Bornkammová.

Na její film chodí celé školy, aby děti pochopily, že každý (a to i velmi mladý člověk) může být aktivní a planetě pomoci. Což je i hlavní poslání ekologického filmového festivalu, jednoho z nejstarších s tímto zaměřením na světě. „Snažíme se působit na mladou generaci. Večer pak promítáme pro širokou veřejnost,“ zve diváky na další filmy ředitel festivalu Peter Lím.

Jak předcházet kritickým situacím

Letos se v nabídce festivalu objevilo mnoho snímků, které se věnují znečištění a plýtvání pitnou vodou. Podle poroty jde o nejzávažnější ekologické téma tohoto století. „Festival Ekotopfilm přináší lidem znalosti, které potřebují, aby se naučili sami pomáhat životnímu prostředí a předcházet kritickým situacím,“ říká předseda mezinárodní poroty Bruce Buklin.

Díky renomé, které si festival za čtyři desítky let ve světě vydobyl, mohou diváci už teď vidět dokumenty, které příští rok odvysílají velké světové televize National Geographic, Animal Planet nebo Discovery. Filmy od tvůrců z Německa, USA, Belgie, Itálie nebo Bosny a Hercegoviny a dalších zemí budou soutěžit o dvacet prestižních ocenění.

Čtyřicátý ročník Ekotopfilmu se koná od 7. do 11. října v Bratislavě, v následujících týdnech se přesune do Žiliny a Košic. Příští ročník by měl mít zastávku i v Praze. Festival založil v roce 1974 Pavel Lím a každoročně nabízí divákům nejlepší výběr z mezinárodních filmů s ekologickou tematikou. Za čtyřicet let již přivítal více než milion návštěvníků. Ekotopfilm se věnuje nejen ekologii, ale také novým technologiím, vědě a výzkumu.

Další informace a program hledejte na stránkách festivalu.