Dřevo je nuda. Zkuste v knihovně chytré sklo nebo průhledný beton

Praha - Plasty, skla, kovy, ale i materiál podobný papíru vyrobený ze šnečího trusu lze nalézt mezi tisíci vzorky v Knihovně materiálů. České centrum matériO vzniklo před rokem za podpory Evropské unie a cestu si do něj už našla řada lidí z kreativních oborů, kterým jsou jeho služby určeny.

Polic knihovny už fyzicky i v on-line databázi zaplnilo na dva tisíce vzorků - kromě tradičních materiálů i takové, s nimiž se člověk tak běžně nesetkává, jako je například rohož z lidských vlasů, chytré sklo, které díky elektricky nabitým krystalům umí měnit průhlednost, nebo izolační gel, jenž díky 98procentnímu obsahu vzduchu je nejlehčím stavebním materiálem na světě. Jejich nezvyklost se mnohdy odráží i na ceně - třeba oranžový papír ze šnečího trusu je třikrát dražší než podobně silný běžný karton.

„Určeny jsou především kreativní sféře, tzn. architektům, designérům, obalovým grafikům, módním návrhářům nebo scénografům,“ vysvětlil spolumajitel matériO Praha Tomáš Hendrych, kde knihovna především najde uplatnění. Kupříkladu architekt David Vávra zvažuje do interiéru, který vytváří, použití průhledného betonu. „Mám dvě možnosti: kombinaci pryskyřice s dřevem nebo beton, který září. Sám bych na to asi nepřišel,“ přiznává.

Pro rady a inspiraci si do knihovny materiálů chodí i výrobci nábytku nebo automobiloví vývojáři. Měsíčně sem přijde zhruba čtyřicet lidí. Největší zájem je o materiály z obnovitelných zdrojů, plasty a vizuálně zajímavé materiály. Centrum zatím nabízí své služby zadarmo; od podzimu po vzoru podobných zařízení v Paříži nebo Barceloně přístup do databáze zpoplatní.

Reportáž Veroniky Kvakové (zdroj: ČT24)