Den draka - český kung-fu film

Praha – S dodatkem „první český kung-fu film“ je do kin uváděn krátkometrážní hraný snímek Den draka, který jako student FAMU vytvořil mladý režisér Michal Reich. Hlavním tématem filmu je podle tvůrců přeměna chlapce v muže, dotýká se také integrace menšin do západní společnosti a mezikulturní komunikace. Cílem projektu, realizovaného s přispěním České televize, je mimo jiné dokázat, že v České republice existuje potenciál pro vznik jiných filmů, než jsou standardní hořké komedie.

„Když jsem zjistil, že v České republice máme například mistra světa v kickboxu a evropské i světové špičky v bojových uměních, napadlo mě, jestli jsme schopní takový žánr zrealizovat,“ prozradil o podnětu ke vzniku filmu režisér Michal Reich.

Den draka propojuje bojové scény se snovými obrazy a temnou atmosférou. „Spojil jsem fascinaci čínskou kulturou s příběhem mladého Asiata Qina, který se musí vyrovnat s existencí v cizí zemi a překonávat vnější a především vnitřní překážky,“ uvedl k filmu režisér Michal Reich. „Musí se utkat se svými stíny a porozumět jejich podstatě. Je to vlastně pohádka, ve které chci ukázat čínské bojové umění a jeho prostřednictvím zobrazit vnitřní svět hlavního hrdiny.“

Reportáž Ondřeje Moravce (zdroj: ČT24)

Ve filmu sledujeme jeden den v životě pětadvacitelého Qina, který přijel do Prahy s cílem vyučovat bojová umění. Jeho poslání ale tvrdě narazí na odlišnou mentalitu evropského světa. Živí se dovozem zeleniny a vysněnou školu bojového umění mu doma připomínají jen regály plné kung-fu filmů. Pak se v Qinově životě objeví temná postava, která s každým jeho zklamáním a pochybností nabírá na síle. Qinovi nezbude, než se utkat se svým nejhorším nepřítelem – se sebou samým.

V hlavních rolích krátkometrážního filmu se představí sportovci úspěšní na scéně bojového umění: Qin Xiaoxiong (představitel hlavního hrdiny je několikanásobným mistrem ČR ve wu-shu), Pavel Dvorščík, Fernando Nascimento Araujo, David Bílek a Michaela Šalamounová. 

Snímek bude promítán v pražském kině Atlas, kvůli krátké stopáži zatím do distribuce uveden nebude. Projekce jsou zatím plánované na 19., 21. a 27. 4., vždy od 19:45.

  • Den draka zdroj: ČT / Michal Reich http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2443/244241.jpg
  • Den draka zdroj: ČT / Michal Reich http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2443/244238.jpg
  • Den draka zdroj: ČT / Michal Reich http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2443/244236.jpg