Dekadentní burleska se hlásí o slovo

Praha - Pražská burleska, hudebně-divadelní představení s nádechem erotiky, parodie na striptýzové kluby a kabarety, zažívá renesanci. Představila se v jediném zachovalém pražském varieté, klubu Goldfingers, který pamětníci znají jako proslulou Alhambru. Rafinované pohledy, svůdná gesta, nejrůznější převleky, rekvizity, účesy, líčení a dobové stylizace, to je Pražská burleska, lehce dekadentní a lechtivá show, operetka plná šansonů, ale i rock´n´rollu.

„Veškerá nedokonalost je povolená, naopak čím větší šmíra tím lépe. Je to postavené na nadsázce, to je burleska. Kouzlo je v určité nejistotě, v nervozitě, tam vzniká napětí a v tom já vidím erotiku. Není to vůbec o nahotě, naopak spíš je to o skrývání,“ charakterizuje žánr režisér David Jahn.

Příběh Pražské burlesky je jednoduchý - svůdné ženy hnané touhou po manželovi svádí boj o hlavní postavu hraběte Koroptieffa. „Vybrala jsem si námořnici z padesátých let, protože mám ráda tu dobu. Námořnice se mi do toho skvěle hodí a je šmrnclá Pepkem námořníkem, který tehdy vznikal,“ říká tanečnice Stephanie Van Der Strumf. „Já čerpám z dob Marlene Dietrich a Grety Garbo a není to jen inspirace. Žiji v té době. Svým smýšlením, tím co cítím, vytvářím svůj svět,“ doplňuje Demonica Coca. 

Dita von Teese
Zdroj: ČT24