Dámy české hudby zase rebelují

Praha – Zpěvačka a cembalistka Zuzana Lapčíková zahájí ve čtvrtek 17. února svým vystoupením ve Velkém sále Městské knihovny v Praze jarní cyklus koncertů nazvaný Rebelující dámy české hudby. Cílem projektu je představit publiku současnou tvář ženské hudební scény nejrůznějších žánrů, a popularizovat tak tvorbu a interpretační umění umělecky výrazných, i když někdy obecně málo známých ženských hudebních osobností. Zároveň se snaží zasadit českou současnou hudbu do kontextu hudby zahraniční a prezentovat jejich vzájemné prolínání a často i originální syntézu. Cyklus koncertů se koná každoročně od roku 2004, letos se v jeho závěru můžeme těšit mimo jiné i na Ivu Bittovou.

Zuzana Lapčíková vytvořila duo s kontrabasistou Josefem Fečem a společně s ním zahájí i cyklus koncertů. Úvodní vystoupení nabídne osobité spojení moravské lidové hudby s jazzem, které přineslo Lapčíkové adventně-vánoční CD Maria Panna přečistá, nominované za rok 2010 na cenu Anděl Akademie populární hudby v kategorii world music.

Na dalších koncertech z cyklu Rebelující dámy české hudby se v pražské městské knihovně 24. dubna představí Marta Töpferová a 12. května Bára Hrzánová. Töpferová zahraje písně ze své nové desky The Other Shore i výběr ze starších alb. Své skladby zazpívá anglicky, španělsky a česky. Hudební doprovod zajistí kytarista David Dorůžka, basista Tomáš Liška a bubeník Martin Novák.

Zahrají a zazpívají i Bára Hrzánová a Iva Bittová

Zpívající herečka Bára Hrzánová vystoupí se skupinou Condurango, kterou založilo na počátku 80. let několik studentů herectví na pražské DAMU. Už tehdy je inspirovaly latinskoamerické rytmy, zvuk skupin Nerez, Marsyas a moderní český folk vůbec. Současnou tvář kapely tvoří sestava, která je stabilní od počátku 90. let. Vedle Hrzánové (zpěv, percussion, trubka) vystupuje Vladimír Kosík (zpěv, kytara, harmonika, percussion), Ivo Novák (kytara, zpěv) a Míla Šikola (violoncello).

Sérii koncertů zakončí 31. května v Divadle Hybernia jedna z nejvýraznějších osobností české hudební scény Iva Bittová, která zazpívá s akustickou hudební společností Čikori. Bittová podle hudebních odborníků již léta dokazuje, že se umí pohybovat v mnoha hudebních žánrech, alternativou počínaje přes jazz a rock až po klasickou hudbu.

V loňském ročníku cyklu Rebelující dámy české hudby se pořadatelům podařilo představit několik výjimečných zpěvaček, jakými jsou Radůza, Dagmar Voňková, Tonya Gravesová či společný projekt zpěvačky Lenky Dusilové, jazzové skladatelky a klavíristky Beaty Hlavenkové a kvarteta Clarinet Factory. „Jsou to všechno dámy, které si svým osobitým pojetím hudby získaly nezastupitelné místo na domácí hudební scéně,“ konstatovala Ivana Barková z pořádající agentury Taktika Muzika.

  • Marta Topferová zdroj: Boskovice http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1355/135424.jpg
  • Iva Bittová zdroj: Taktika Muzika http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2329/232804.jpg