Co skrývá Jan Hus? Martin Frouz vidí pražské památky, jak je jiní nevidí

Pražské památky, jak je viděl jen málokdo, zachytil fotograf Martin Frouz. Během oprav se dostal do útrob Husova památníku na Staroměstském náměstí, k ciferníku největších věžních hodin v Česku na náměstí Jiřího z Poděbrad a zvěčnil Prahu ze střechy Národního divadla. Své snímky nyní vystavuje v Czech Photo Centre, výstavu doplňují fotografie dalších držitelů grantu Prahy, který se uděluje v rámci soutěže Czech Press Photo.

Na výběru necelé šedesátky fotografií je zachyceno zhruba deset pražských lokalit. Snímky, které Frouz pořizoval posledních patnáct let, představují pražské památky a proces jejich oprav. Lidé tak mohou poznat známá místa tak, jak je jinak mají možnost vidět jen archeologové, památkáři či stavbaři: například Vladislavský sál bez dřevěné podlahy, základy Karlova mostu nebo restaurátorské práce v kostele sv. Cyrila a Metoděje v Karlíně.

Na Staroměstském náměstí dokumentoval Frouz opravy historické budovy radnice. Ta se už brzy bude rekonstruovat znovu, orloj na několik měsíců nahradí videomapping. Grant od pražského primátora ovšem dostal v roce 2015 za zaznamenání dvouletých oprav tamního památníku Jana Husa.

„Podívat se dvě patra pod tento památník, do interiérů sochy, o nichž jsem ani netušil, že existují, je samo o sobě zajímavé,“ je fotograf rád za možnost dostat se tam, kam jiní většinou nemohou. Například s horolezci na vrcholcích věží kostela Nejsvětějšího Salvátora. „Popravdě řečeno fotograf spíš překáží,“ přiznává Frouz. „Často je to tak, že někam můžu jít za podmínky, že i pomůžu.“

Martin Frouz fotografuje Prahu proti času (zdroj: ČT24)

Ke stavbám, které fotografuje častěji než ostatní, řadí dominantu od architekta Josipa Plečnika na náměstí Jiřího z Poděbrad. V kostele Nejsvětějšího Srdce Páně naposledy fotografoval loni v prosinci věžní hodiny - a ještě se do něj vrátí. Opravy kostela by měly být hotovy do tří let.

Proti času, jak zní název výstavy, se s jeho fotografiemi mohou návštěvníci Czech Photo Centre vydat do 26. února. „Zároveň s výstavou Martina Frouze tu máme výstavu všech držitelů grantu primátora od roku 1995, kdy byl grant poprvé udělen. Například Karlu Cudlínovi, Jaroslavu Kučerovi, Herbertu Slavíkovi nebo Milanu Jarošovi.  Díky grantům vzniká už dvaadvacet let kronika Prahy a dění v tomto městě,“ připojila pozvánku ředitelka galerie Veronika Souralová.