Chtěl jsem rozvinout jeho složitou psychiku, říká Farrell o Tučňákovi

Colin Farrell se vrací jako Tučňák (zdroj: ČT24)

Jeden z úhlavních nepřátel Batmana má vlastní minisérii na streamovací platformě. Tučňák navazuje na snímek o netopýřím superhrdinovi z roku 2022. V titulní roli se představuje Colin Farrell.

Nová minisérie se odehrává po smrti mafiánského bosse Falconeho, kdy se v podsvětí Gotham City rozpoutá boj o moc. Největší zálusk na zločinecký trůn má ulicemi protřelý kriminálník Oswald Oz Cobb zvaný Tučňák. 

Titulního antihrdinu ztvárnil Colin Farrell už ve snímku Batman z roku 2022, který se objevil v oscarových nominacích za nejlepší masky, vizuální efekty a zvuk. Snímek natočil Matt Reeves podle scénáře, na němž spolupracoval.

Na rozdíl od dřívějších adaptací v něm Tučňák nepředstavoval vyšinutého britského aristokrata, ale druhořadého lstivého gangstera. To platí i pro aktuální kriminální drama. „Pochází z chudé čtvrti v Gothamu – z východního Gothamu. Vyrůstal s matkou samoživitelkou. Myslím, že to nevyhnutelně mění, kým je, a také se k němu díky tomu můžeme lépe vztáhnout,“ míní showrunnerka a režisérka minisérie Lauren LeFrancová.

Změnil se k nepoznání

Aby se Colin Farrel proměnil v Tučňáka, musel strávit v maskérně několik hodin. Maska ho změnila k nepoznání. „Je to jako kouzelnický trik, protože mozek vám říká, že vypadá jako Oz, přitom víte, že je to Colin,“ přiznal Rhenzy Feliz, který hraje Cobbova řidiče.

Farrella však k postavě táhlo hlavně to, co se skrývalo za zjizveným zevnějškem. „Měl jsem pocit, že jeho složité psychické aspekty by šlo rozvinout dál, než tomu bylo ve filmu,“ vysvětlil.

I bez pomoci maskérů se Farrell dokáže převtělit do rozličných postav. Ztvárnil už Alexandra Velikého, detektiva v Temném případu, ale taky tragikomické figury v oceňovaných černých komediích Martina McDonagha. Neexistuje prý role, kterou by si pro sebe nedovedl představit.

Rhenzy Feliz a Colin Farrell v minisérii Tučňák
Zdroj: Facebook/Max

V nezvyklé poloze diváci uvidí rovněž Cristin Miliotiovou. Představitelka často komediálních rolí si v novince zahrála psychopatickou vražedkyni soupeřící s Tučňákem o nadvládu nad zločineckým impériem. „Vždycky jsem si přála hrát někoho takového. Dostat se do jeho nitra. Protože pak můžete pochopit, nebo aspoň doufám, že pochopíte, co ji vlastně dohnalo k šílenství,“ říká.

Jako Tučňák se Colin Farrell ještě vrátí. A to v celovečerním pokračování Batmana, které je naplánováno na rok 2026 a jež má přímo navazovat na minisérii. Batmanem se opět stane Robert Pattinson, v samostatném příběhu Tučňáka by se ale nyní temný hrdina v plášti objevit neměl.