Cesta k hororu bývá dlážděna soucitem

Netrpělivost srdce v Národním divadle (zdroj: ČT24)

Skutečný horor lidského srdce prožívá Národní divadlo. Tamní činohra připravila první českou dramatizaci románu rakouského spisovatele Stefana Zweiga z roku 1938. Netrpělivost srdce zpracoval umělecký šéf činohry Daniel Špinar s Radúzem Máchou a Pavlínou Štorkovou v hlavních rolích.

Pro dramatizaci si Špinar osmdesát let starý příběh o tragédii soucitu vybral i proto, že ho prý v mládí zásadně ovlivnil. „Zachránil mě před situacemi, které mě možná v životě čekaly, protože jsem si právě tehdy palčivě uvědomil, že když člověk si zahrává s falešným soucitem, chtěním zavděčit se ostatním, že to může špatně skončit. Řekl jsem si: Tady se zastav, z toho se pouč, protože ti jinak tvůj život nebude patřit,“ svěřil se Špinar. 

Netrpělivost srdce je příběhem ochrnuté Edity a jezdeckého poručíka Antona. Ve snaze napravit faux pas, kterého se dopustil, když dívku vyzval k tanci, se Anton zaplétá do soucitných gest, až v Editě vzbudí lásku. On sám ji ale necítí. 

„Uvnitř má své pocity jakž takž spořádané, ale neumí je říct lidem. Neumí nahlas říct, co chce, a hlavně neumí říkat ne,“ nastiňuje poručíkovu tragédii jeho představitel Radúz Mácha. Zaplétá se do soucitu a ztrácí se sám v sobě i ve vlastních lžích. „Každý z nás má k postiženým soucit, ale zároveň nevíme, jakým způsobem se k nim máme chovat,“ podotýká herečka Jana Stryková, proč si poručík dobrými úmysly dláždí cestu do pekel.

Zweigův román se v Česku zatím dočkal dvou televizních zpracování. V sedmdesátých letech si tragédií soucitu prošli Magda Vášáryová a Juraj Kukura, o dvacet let později Lukáš Vaculík a Tereza Brodská.

Daniel Špinar románovou předlohu upravil v temný, místy až hororový příběh. „Stefan Zweig je trochu delikátní autor. Takový sachr. Zweig, to je hotel Budapešť, Franz Josef a tak dále. Jeho příběh je situován do doby ještě před první světovou válkou, i když to není v románu úplně zásadní. Snažil jsem se vytvořit takovou rakouskou hororovou grotesku,“ upřesnil režisér. 

Národní divadlo poznává následky Netrpělivosti srdce od 8. listopadu.