Česko stojí na rozcestí, připomíná ředitel queer filmového festivalu Mezipatra

Začíná qeer filmový festival Mezipatra (zdroj: ČT24)

Každodenní malá rozhodnutí, ale i velké životní křižovatky, které nečekaně dokáží zahýbat životy, vystihuje téma „na rozcestí“, které zastřešuje program letošního queer filmového festivalu Mezipatra. Přehlídka nabízí do 9. listopadu v Praze a následně do 17. listopadu v Brně výběr z hraných snímků i dokumentů o LGBTQ+ komunitě.

„Hrdinové a hrdinky letošních filmů řeší zapeklité otázky, které mohou být povědomé mnohým z nás. (…) Stojí za to pokračovat ve vztahu, který se už vyčerpal? Jak pomoci rodičům k přijetí identity vlastního dítěte? Některá rozhodnutí ale hrají roli i mimo stříbrné plátno. Každé naše chování je volba, kterou ovlivňujeme i směřování celé společnosti,“ uvedla k tématu čtyřiadvacátého ročníku vedoucí festivalového programu Kristýna Genttnerová.

Zahájení obstará italská lovestory Ohňostroje, v němž milostný vztah dvou teenagerů komplikuje silně homofobní prostředí sicilského městečka osmdesátých let. Celkem se do programu dostalo necelých sedmdesát titulů z téměř třicítky zemí, deset snímků je soutěžních.

Příběh trans dívky i pohled do sexuálního průmyslu

„Osobně bych všem doporučil, aby šli na snímek 20 tisíc druhů včel, který vypráví příběh trans holčičky ve Španělsku, která si začíná svou genderovou identitu uvědomovat. Film dá nahlédnout do psychologie tří generací žen v jedné rodině,“ zmiňuje další titul ředitel Mezipater Pavel Bicek. Představitelka osmileté hlavní hrdinky Sofia Oterová obdržela cenu za hlavní roli jako nejmladší herečka v historii Berlinale.

20 tisíc druhů včel
Zdroj: Mezipatra

Za očekávané snímky označují pořadatelé také například francouzské melodrama Míjení. Harmonii na první dojem spokojeného páru naruší setkání se sympatickou Agathe v podání Adele Exarchopoulosové. Tato francouzská herečka zaujala v Cannes oceněném lesbickém dramatu Život Adèle. Po uvedení v Locarnu se na Mezipatra dostává brazilské Pravidlo 34, jehož hlavní hrdinka je ve dne obhájkyní obětí domácího násilí a v noci nabízí své tělo přes webkameru.

Dokumentární část programu se letos věnuje tématu sexuálního průmyslu. „Pozval bych třeba na film Kokomo City, který vypráví příběhy sexuálních pracovnic v Atlantě a v New Yorku. Ten film by se klidně mohl jmenovat Bez servítek, protože ony si rozhodně žádné servítky neberou a popisují svůj život trans pracovnic v sex byznyse takový, jaký je. Je to opravdu jízda,“ zmiňuje Bicek.

Mezipatra dále připravila soutěž krátkých filmů nebo doprovodný program se zaměřením na queer filmový průmysl. „Bavit se budeme třeba o distribuci queer filmů nebo o vyobrazení postav s postižením v queer snímcích,“ doplnil ředitel.

Kokomo City
Zdroj: Mezipatra

Politická rozcestí

Stejně jako loňské téma „prolomit ledy“, i letošní „na rozcestí“ podle něho připomíná, že queer zůstává nedořešeným tématem. „Stále se dostáváme k tomu samému – Česká republika stojí na rozcestí, kdy se celospolečensky debatuje o tom, zda se přikloníme k jedné sféře, nebo k druhé, k rovnoprávnosti, či nikoliv, k narovnání práv i trans lidí například, kteří musí v Česku stále procházet kastrací, aby se jim změnilo písmeno v občance. Takže rozcestí, i politických, je opravdu hodně a i k těm chceme přitáhnout pozornost,“ uvedl.

Mezipatra se shodou okolností konají v době, kdy se ve sněmovně projednává novela občanského zákoníku, která by uzákonila možnost uzavřít manželství také stejnopohlavním párům.