Boží hip hop. Polský kněz rapuje o víře

Vratislav - Jak dostat mladé lidi do kostela? V Polsku to vzali přes hip hop. Zdá se, že úspěšně. Katolický kněz a raper Jakub Bartczak už vydal jedno album a připravuje další.

Polský rapující kněz (zdroj: ČT24)

Jakub Bartczak je polský hiphoper, který nosí sutanu. Rapuje o Bohu, milosti, svobodě a smyslu života. Po kázání v kostele nahrává, natáčí klipy nebo koncertuje. „Mladí lidé, kteří mají spoustu otázek, nemají někdy odvahu přijít a zeptat se nás, kněžích, protože se jim jevíme jako příliš vážné osoby a trochu se nás tak bojí. Díky hip hopu, který nás spojuje, dostávají odvahu se ptát,“ vysvětluje kněz Jakub.

„Rap byl vždycky pro odvážné“

Pro duchovní život se rozhodl, když mu bylo kolem dvaceti let. Tehdy byl známý jako drsný hiphoper s přezdívkou Mane. Své okolí vstupem do kněžského semináře dost šokoval, dokázal si však získat respekt. Kdysi zpíval o tom, že jeho parta je nejlepší. Dnes rapuje, že nejlepší je Ježíš Kristus. Jeho první deska vypráví hlavně o víře a již chystá druhou.

„Mladí lidé jsou často dost zaneprázdnění a nehledají v životě žádné hodnoty. Nemají čas, možná ani příležitost. Chci jim ukázat, že první krok může být tohle. Moje hudba je takový ukazatel, který upozorňuje na cestu, která někam vede,“ uvažuje kněz Jakub.

Polská katolická církev se na rapera z kostela dívala zpočátku s nedůvěrou. Dnes mu však jeho nadřízení fandí a v hip hopu vidí inspiraci, jak přitáhnout mladé lidi k víře. Kněz Jakub boří předsudky o konzervativní církvi a ukazuje, že víra může žít také v prostředí současné kultury. „V dnešní době je velmi těžké přiznat se k víře, ale rap byl vždycky pro odvážné, bez ohledu na to, o čem se rapuje. Musíte mít odvahu mluvit. Je jedno, jestli o víře nebo životě na sídlišti,“ říká mladý raper a Jakubův fanoušek Piotr Biernat.

Kněz Jakub není jediný, kdo se snaží přiblížit víru díky populární hudbě. Hvězdou internetu se nedávno stala italská řádová sestra Cristina poté, co vystoupila v televizní soutěž The Voice (Hlas) o nejlepší pěvecký talent. Pro své vystoupení si pětadvacetiletá jeptiška vybrala píseň No One, kterou původně nazpívala Alicia Keys, a nadchla porotu.