Avril Lavigne na nové desce plácá rukama v průměrnosti

Někdejší pop punková princezna Avril Lavigne vstupuje po dvou letech znovu na scénu. Od poslední desky Goodbye Lullaby se stačila vdát… a to je tak všechno. Žádné velké hudební prozření ani vyspění se nekoná a blondýnka na eponymní novince přináší zmatený popík, který sem tam ulítne do jiných žánrů.

Devětadvacetiletá Avril se během své kariéry ztratila hned několikrát, tentokrát jí ale bludiště dokázalo zamotat hlavu na výbornou. Nová deska ukazuje, že si není jistá tím, kam chce směřovat – bude to pop? Rock? Elektro? Má zůstat nestárnoucím teenagerem v teniskách, nebo decentní dámou? Naštěstí tu ale je její choť, zpěvák Chad Kroeger z Nickelback, který se jako správný manžílek ihned zaangažoval a velkou měrou zpěvačce s nahrávkou pomohl. A ona ho naneštěstí nechala.

Výsledek? Nepříjemný průměr. Třináctka skladeb je sestavená tak, aby se dala co nejsnadněji naposlouchat, a už předem je jasné, na co se bude na koncertech svorně tleskat. Závan téhle prvoplánovosti zkrátka nevyvětráte…

Avril Lavigne s deskou pomáhal manžel Chad Kroeger
Zdroj: ČT24/Fb archiv Avril Lavigne

Mladá hvězda navíc chtěla zkombinovat kdeco, ale vůbec se jí to nepodařilo. Japonská „tucárna“ Hello Kitty je pořádný úlet, sluníčkovou Sippin´ On Sunshine snad ukradla zpod postele Katy Perry a slibovaný duet s Marilynem Mansonem Bad Girl je zase nepříjemně uřvaný kousek, v němž král kontroverze hraje bohužel druhé housle (možná je to dobře, jejich hlasy spolu totiž moc nekorespondují).

Fanoušci téhle slečně, tedy už vlastně paní, nemůžou zapomenout radikální změnu image, kdy se po prvních dvou deskách změnila z krásné černé labutě v růžové cukrátko. Avril není zase tak mimo, aby to nepostřehla, a proto se alespoň ve videoklipu k singlu Here´s to Never Growing Up pokusila vrátit ke skejtu, kravatě a teniskám. Stejně neformální se pokouší být i ve videu k hitu Rock´n´Roll, ale hned první věta "I don´t care about my make-up," zní v jejím případě tak pokrytecky, až to bolí. Divák si tak alespoň užije závěrečný souboj s medvědožralokem, takže humor přinejmenším neztratila.

Avril Lavigne / Avril Lavigne
Zdroj: ČT24/Avril Lavigne

Novinka měla interpetku podle jejích slov definovat víc než jakákoliv předešlá tvorba. Nemohla se jí dočkat tolik, že se na její výrobu vrhla sotva čtvrt roku po poslední desce. Z nadšení dala tedy dohromady také deluxe edici, ale nejásejte. Jsou na ní tři bonusy: starý cover Bad Reputation od Joan Jett, akustická verze letošního druhého singlu a cover… nechte se překvapit… manželova hitu How You Remind Me.

Avril by už měla začít dělat pořádnou muziku a klidně i trochu riskovat, protože tudy cesta nevede. Její desky začínají splývat a nezabaví na příliš dlouho.  

Avril Lavigne - Avril Lavigne

Playlist: Rock'n'Roll, Here's to Never Growing Up, 17, Btichin' Summer, Let Me Go, Give You What You Like, Bad Girl, Hello Kitty, You Ain't Seen Nothing Yet, Sippin' On Sunshine, Hello Heartache, Falling Fast, Hush Hush  

Sony Music, 4. listopadu 2013, 46:06