Alberto Giacometti a jeho muž nakráčeli do Šanghaje

Reportáž: V Šanghaji vystavují Giacomettiho (zdroj: ČT24)

Od smrti sochaře Alberta Giacomettiho uplynulo letos v lednu padesát let. Čína si výročí připomíná mimořádnou retrospektivou. V Šanghaji vystavuje průřez Giacomettiho tvorbou tak, jak ji dosud žádné jiné muzeum nebylo schopné shromáždit. Nechybí ani slavný Kráčející muž, některá díla ale představuje vůbec poprvé.

Dvě stě padesát děl dokládá proměnu díla švýcarského umělce a jeho inspiraci v kubismu, surrealismu a existencialismu. „Je pro nás důležité dostat do širšího povědomí čínského publika Giacomettiho tvorbu. Jeho jméno možná Číňané znají, nikdy ale neměli šanci jeho práci vidět,“ uvedla Catherine Grenierová, ředitelka Giacomettiho nadace a kurátorka výstavy.

Instalace poodkrývá i  Gicomettiho duši malíře. Inspirací mu byl otec  Giovanni Giacometti, postimpresionistický malíř. Kurátoři na výstavu zařadili i obrazy, na nichž zachytil svého syna.  

Musíte vědět, že Giacometti je umělec mezi umělci. Je jediný kdo takto tvoří.
Ashok Adiceam
ředitel nadace Yuz

Tvorba Alberta Giacomettiho si dobře vede také v aukčních síních. Jeho Ukazující muž byl loni prodán za skoro tři a půl miliardy korun. Dosud přitom vedl jeho první Kráčející muž, oceněný na necelé dvě miliardy. 

Retrospektiva Alberta Giacomettiho v Šanghaji zůstane otevřená do konce července. Padesát let od úmrtí jedné z nejdůležitějších postav umění 20. století si letos připomene také Rabat, Moskva, Paříž nebo Curych.