ABBA vydává po čtyřiceti letech novou desku, zveřejnila první písně

Švédská popová skupina ABBA oznámila vydání nového alba a uspořádání digitálních koncertů v Londýně. Deska s názvem „Voyage“ vyjde 5. listopadu, koncerty se budou konat příští rok. ABBA je jednou z nejúspěšnějších hudebních skupin historie, prodala více než 385 milionů nosičů. Od vydání jejího posledního alba uplynuly čtyři desítky let.

„Nejdřív to byly jenom dvě písničky. A pak jsme si řekli, že bychom mohli udělat ještě pár dalších,“ popsal vznik nové desky Benny Andersson.

Během oficiálního oznámení vydání alba zazněla první skladba „I Still Have Faith In You“, na internetu skupina zveřejnila i druhou píseň „Don't Shut Me Down“.

Příští rok skupina odehraje virtuální koncerty, kvůli kterým si všichni čtyři členové nechali vytvořit digitální podobu. Představení se budou konat v Londýně, v aréně, která vyroste v Olympijském parku královny Alžběty. 

Manažer hudebního vydavatelství Miloslav Zýka očekává, že nové album bude slavit úspěch. Dvě již zveřejněné písně podle něho přesně definují styl, který fanoušci od skupiny očekávají. „Jsou tam i náznaky určitých jiných písní v nich, těch starších hitů, a to je přesně to, co fanoušci chtějí – aby se nevybočilo z trendu, který nastavili,“ uvedl pro ČT. „Zvuk dvou písní odpovídá dnešní době, je to moderně natočené, ale zároveň to evokuje i éru 70. a 80. let,“ dodal.

Skupina, na kterou se nezapomnělo

ABBA je fenomén, který dokázal překlenout generace. Když se někde členové skupiny vzácně objeví, vyhlížejí je babičky, matky i vnučky společně. A to i přesto, že kapela vydala svůj poslední singl před bezmála čtyřiceti lety.

ABBA táhne bez ohledu na národnost, sociální status, pohlaví, vyznání i aktuální trendy. „Jde to ze srdce. Není to jako Rihanna. Není to jen sex, jsou to city. Je to krása, je to hudba, jsou to slova. Dokonalá symetrie,“ vysvětluje britská fanynka Camilla Cooksonová kouzlo dlouhověkosti skupiny.

Horizont ČT24: ABBA se po čtyřiceti letech vrací s novým albem (zdroj: ČT24)

 ABBA vznikla už v roce 1970, definitivně prorazila vítězstvím na cenách Eurovize o čtyři roky později. „Věděli jsme něco málo o showbyznysu. A kouzlo bylo i v našem mixu talentů. I to, že jsme byli (partnerské) páry, drželi spolu a objevovali svět,“ vzpomíná členka skupiny Anni-Frid Lyngstadová.

Vedle kouzla okamžiku a ideální partnerské chemie ale v příběhu značky ABBA fungovala především systematická a tvrdá práce. „Odvíjelo se to v dost dlouhém období. Chci říct, že jsme neměli hit za hitem. Přišli jsme se šlágrem, až pak jsme napsali další písničku, nahráli ji a vydali,“ dodává Björn Ulvaeus.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Napsali jsme čtrnáct nebo patnáct písniček do roka. A pak jsme dalších pět až šest měsíců na skladbách na plný úvazek pracovali. Dovedete si představit, kolik jsme toho zahodili, abychom zachovali jen ty opravdu dobré věci,“ dodává člen legendární švédské čtveřice.

Po třinácti letech se ale i tato energie vyčerpala. Šňůra nahrávání a koncertování skončila posledním televizním vystoupením v roce 1982. Pro kapelu ne příliš optimisticky. „Mysleli jsme si, věděli jsme, že upadneme v zapomnění,“ vzpomíná Ulvaeus. Jeho obavy se ale nenaplnily. Projekt ABBA nejen přežil, ale celé čtyři dekády po svém zániku se znovu dokáže připomínat.