Zentivě klesl do září zisk o 31 procent

Praha - Farmaceutické společnosti Zentiva klesl čistý zisk za tři čtvrtletí letošního roku meziročně o 31,4 procenta na 1,063 miliardy korun. Naopak tržby od ledna do konce září vzrostly především díky akvizici turecké společnosti Eczacibasi-Zentiva o 12,7 procenta na 11,127 miliardy korun. ČTK to dnes řekla mluvčí společnosti Věra Kudynová. Zentiva, která patří k největším farmaceutickým firmám ve střední a východní Evropě, již před týdnem varovala, že propad zisku očekává.

Důvody poklesu zisku je třeba podle analytiků hledat především v zahraničí. „Velký problém v tuto chvíli má Zentiva v Rumunsku. Tam došlo k vytvoření několika opravných položek k jejich zásobám a k určité restrukturalizaci v jejich síti. Je tam trošku problém s platební morálkou a Zentiva se zaměřila na to, aby dostávala své peníze od dodavatelů, to znamená, že ty tržby nebyly tak vysoké kvůli tomu, že chtěla své peníze v hotovosti, a proto se ty tržby snižovaly,“ vysvětlil v rozhovoru pro ČT24 David Brzek, makléř burzovní společnosti Fio. Problémy způsobila také nákladová složka, která vzrostla přibližně o 30 procent.

Podle generálního ředitele Zentivy Jiřího Michala však není důvod k vážným obavám: „Naše společnost je stále výrazně zisková, přestože dosahuje nikoliv 1,5 miliardy, ale jen jedné miliardy zisku. Zentiva má výborný potenciál do budoucna co se týče regionálního nasměrování. Věříme, že po určité konsolidaci nám podnikání v Turecku pomůže k růstu firmy.“

Koupě turecké Eczacibasi-Zentiva, kterou Zentiva zahrnula do výsledků od července, přispěla k celkovým tržbám 1,125 miliardami korun. Kdyby Zentiva výsledky za tureckou dceru nezahrnula, vzrostly by prodeje jen mírně.

Zentiva očekává, že při zahrnutí aktivit v Turecku vzrostou tržby za celý rok 2007 téměř o 20 procent. Samostatná Zentiva se bude pohybovat na úrovni loňských prodejů.

„Předpokládáme další růst prodejů v Rusku, Polsku, na Slovensku, Ukrajině a v Pobaltí. V České republice zatím nevidíme výrazné zlepšení,“ řekl Michal. Teprve příští rok podle něj ukáže, jakým způsobem se podepíše zdravotní reforma včetně změny lékové politiky na hospodaření firmy. Zentiva je na tuzemském trhu lídrem, prodeje v Česku tvoří téměř třetinu jejích tržeb.

Za devět měsíců vzrostl Zentivě zejména prodej přípravků na lékařský předpis, a sice o 18,1 procenta na 8,878 miliardy Kč. Tržby z volně prodejných léků se zvýšily o 2,2 procenta na 2,180 miliardy Kč.

Kvůli tlaku na ceny v důsledku vládních opatření ve zdravotnictví klesly v Česku tržby o 6,3 procenta na 3,387 miliardy Kč. Kromě Rumunska, kde se snížily o 9,4 procenta na 1,59 miliardy Kč, vzrostly Zentivě tržby ve všech ostatních zemích, kde působí.

Skupina Zentiva je jedním z největších výrobců léků ve východní Evropě. Zaměřuje se na vývoj, výrobu a prodej značkových generik, tedy kopií léků, kterým vypršela patentová ochrana.

Firma zaměstnává celkově téměř 6400 lidí a má výrobní závody v České republice, na Slovensku, v Rumunsku a v Turecku. Ročně vyrobí celkem zhruba 850 milionů balení léků.