Z potravin začnou mizet nebezpečná „éčka“

Praha – Evropská unie vydala nové nařízení, které se týká radikálního omezení chemie v potravinách. Především sladkosti, které jsou takzvaných éček plné, se budou od příštího roku vyrábět jen z přírodních surovin. Chuť a vzhled oblíbených bonbonů arabesek tak místo chemických barviv nahradí špenát nebo mrkev. Nařízení by mělo začít platit od července příštího roku. Výrobci už ale mění receptury nyní, protože nechtějí riskovat vysoké pokuty, kdyby nestihli stanovený termín. Zmíněná ochucovadla a konzervanty nejsou jedovaté, ale dosud se přesně neví, co udělají s lidským tělem po dlouholeté konzumaci. U lidí budí nedůvěru a odborníci mají podezření, že jsou příčinou mnoha alergií.

Strach z éček loni přiživil Evropský parlament, který projednával zjednodušení potravinářských předpisů z dvanácti na čtyři. Na sdělení, že mohou tyto chemikálie nepříznivě ovlivnit činnost a pozornost dětí, ale neexistuje žádný nezpochybnitelný vědecký důkaz. „Těch výzkumů byla řada, ale každý má trochu jiná kritéria a svést nějaký negativní jev v chování dítěte na jednu potravinářskou přísadu je velmi těžké. Takováto nařízení jsou zpravidla vedena principem předběžné opatrnosti,“ řekla specialistka na potravinářská aditiva Státního zdravotního ústavu Daniela Winklerová.

Potravinové obaly budou připomínat krabičky od cigaret

Unie dokonce sestavila i seznam šesti nejpodezřelejších potravinových přísad. Na jejich obalech musí být od 20. července 2010 výslovně uvedeno, že „mohou nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí“. Jde především o barviva E 102, E 104, E 110, E 122, E 124 a E 129. Takové označení potravin ale jejich výrobci odmítají, nechtějí jimi zastrašovat své zákazníky. Škodlivým látkám se proto raději vyhnou a nahradí je těmi přírodními.

Firma Nestlé Česko už také začala nahrazovat dlouhou řadu ochucovadel a barviv ve svých výrobcích rostlinnými výtažky. Dle slov mluvčího Nestlé Martina Waltera je každá taková změna spojena s nárůstem nákladů. „Je to nejen změna dodávek přísad, ale i změna na obalech a změna samotných receptur. Bereme to však jako věc, kterou si prostě vyžádal spotřebitel,“ dodal.

Načítání...