Výběr spotřební daně z cigaret klesá, populární začal být zahřívaný tabák. Nezdaněný

Výběr spotřební daně z cigaret klesá (zdroj: ČT24)

Výběr spotřební daně z cigaret i přes rychlý růst ekonomiky klesá. Navzdory tomu, že na ostatních daních stát stále víc vydělává. Ze spotřební daně z tabákových výrobků získal za prvních sedm měsíců letoška o 340 milionů méně než ve stejném období vloni. Vyplývá to z dat ministerstva financí. Podle ministryně Aleny Schillerové na to může mít vliv jak platnost protikuřáckého zákona, tak přechod mnoha kuřáků od klasických cigaret k jejich nezdaněným alternativám.

„Objevuje se nový trend, a to jsou různé zahřívané tabákové výrobky, kdy velké množství kuřáků přešlo na tyto zahřívané tabákové výrobky, které ještě momentálně nepodléhají spotřební dani,“ konstatuje ministryně financí Alena Schillerová (nestr. za ANO).

Vláda už v červnu schválila návrh zákona, který má zdanění cigaret se zahřívaným tabákem od příštího ledna zavést. Spotřební daň ale má být i kvůli menší škodlivosti dvakrát nižší než u klasických cigaret. Návrh ale ještě musí na podzim posoudit poslanci a senátoři. Celníci věří, že se podaří výpadek spotřební daně během letoška dohnat. Přesto, že počet prodaných krabiček cigaret klesl za prvních sedm měsíců o víc než 20 milionů.

obrázek
Zdroj: ČT24

Lucie Chrenková přestala s kouřením letos v červnu. Za cigarety dřív utratila měsíčně přes 1 500 korun, z toho šlo devět stovek díky spotřební dani přímo do státního rozpočtu. „Finanční stránka samozřejmě taky hrála roli s tím, jak se postupně zdražují cigarety,“ říká Chrenková.

Podle jarního průzkumu Státního zdravotního ústavu přestalo jen ve druhé polovině loňska s kouřením cigaret 3,5 procenta kuřáků, tedy přes 70 tisíc lidí. „Kouří už jenom kolem 24, 25 procenta lidí nad 15 let,“ konstatuje Eva Králíková z Centra pro závislé na tabáku.

Výběr daně z tabáku
Zdroj: ČT24

A to se odráží i na výběru spotřební daně z tabáku: 340 milionů minus. „Na hodnocení v souvislosti s protikuřáckým zákonem je ještě poměrně brzo,“ zamýšlí se Schillerová s tím, že ministerstvo chystá analýzu.

Výběr ostatních daní přitom letos díky rychle rostoucí ekonomice roste. Příjem státu z daní z příjmu lidí, z DPH i z příjmu firem vzrostl od ledna do července o miliardy korun.

Výběr daní celkově
Zdroj: ČT24

„V Poslanecké sněmovně leží daňový balíček, kde se zdaněním výrobků se zahřívaným tabákem také počítáme,“ dodává ministryně financí. Podle místopředsedy rozpočtového výboru sněmovny Mikuláše Ferjenčíka (Piráti) je ale otázka, jak se k tomu daňově postavit. „Tyto výrobky mají výrazně nižší zdravotní následky než běžné cigarety“ říká.

Od klasických cigaret k nezdaněnému zahřívanému tabáku přešel třeba i velký zastánce kouření v restauracích, poslanec Marek Benda (ODS). „Na to, abych mohl bojovat za práva kuřáků nebýt utiskován, je dobře, abych sám používal tento výrobek, který je pokládán za elektronickou cigaretu. Tím pádem nejsem ve střetu zájmů,“ konstatuje Benda.

Na nahřívané cigarety se navíc kromě spotřební daně nevztahuje ani státem nařízený zákaz kouření v restauracích. „My to povolujeme, chodí hodně lidí, kteří to vlastně využívají,“ potvrzuje majitelka, restaurace a klub Radost FX Nicole Hartlová.

Ministerstvo financí letos plánuje do rozpočtu vybrat díky spotřební dani z tabáku přes 55 miliard korun. To je téměř stejná částka, jakou má k dispozici ministerstvo obrany. Vládní koalice chce ve sněmovně rozhodnout o zdanění cigaret s nahřívaným tabákem do konce roku.