Vláda snížila výdaje na úspory energie a vypověděla smlouvu s Ruskem

Praha – Česká republika dá v roce 2008 na úspory energie a využití obnovitelných zdrojů 70 milionů korun. Program schválila vláda na dnešním jednání. Místo patnácti ministerstev, která ho podporovala dosud, ho příští rok vyhlásí jen pět. Na energetické úspory příští rok půjde o deset milionů korun méně než loni.

„Rozpočet programu se dlouhodobě snižuje především proto, že se od vstupu do EU začaly prioritně využívat pro financování energetických úspor evropské fondy,“ vysvětlil mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Tomáš Bartovský.

Podle vicepremiéra pro evropské záležitosti by ČR do roku 2020 mohlo zvýšit podíl obnovitelných zdrojů energie na výrobě elektřiny na 8,6 procenta. Nynější podíl obnovitelných zdrojů v Česku představuje zhruba pět procent, podle jarního závazku EU by se ale měl v celé unii zvýšit do roku 2020 na dvacet procent. Tato hranice je ale podle Vondry v českých podmínkách nereálná.

Na dnešním jednání vláda také souhlasila s tím, aby Česko vypovědělo dohodu s Ruskem o vzájemném sociálním zabezpečení občanů. Podle ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase byla smlouva pro Českou republiku dlouhodobě neudržitelná.

Pokud smlouvu z roku 1959 zruší ještě parlament, Rusové trvale žijící v ČR i Češi v Rusku přijdou o automatickou možnost získat český důchod, přestože neplatili důchodové pojištění.

Po vypovězení smlouvy by nárok na důchod v Česku měl jen ten, kdo si v ČR nejméně 15 let platil důchodové pojištění. Osoby, které tuto podmínku nesplní, bude muset stát zajistit jinak, např. dávkami v hmotné nouzi.