Brno - Letošní úroda vína vypadá podle tajemníka Svazu vinařů Martina Půčka velice slibně. Na vinicích navíc dozrávají vzorové hrozny, které nebyly k vidění už léta. Vína, která vzniknou z letošní sklizně, by měla být kvalitní a také úroda bude patrně výborná. Vinaři začali se sklizní naplno v tomto týdnu.
Vinaři si letošní úrodu pochvalují
„Je to velice dobré. Pouze trochu unikají kyselinky vlivem tepla, ale to se dá technologicky zvládnout,“ prohlásil Půček. V letošním roce se vinohradům vyhnuly plísně i další choroby a vinařům přeje počasí, dodal. Od srpna je prakticky nepřetržitě teplo, což dozrávání hroznů přeje. Zvyšuje to také jejich cukernatost.
Kvalita hroznů i úroda podle Půčka s přehledem překonají loňský rok, který byl pro vinaře neúspěšný. Konkrétněji Půček sklizeň odhadovat zatím nechtěl: „Housata se počítají, až jsou doma.“
Poslední vinobraní lze čekat v polovině října
Z vinohradů už zmizely rané odrůdy, kterými jsou například Irsai Oliver nebo Muškát moravský, vinaři začali sklízet už i Müller Thurgau a další. Na řadě je nyní Veltlínské, Rulandské bílé nebo Modrý portugal. Hlavní část sklizně budou mít vinaři za sebou do poloviny října. Na vinicích zůstanou pak pouze hrozny, které si vinaři nechají na výjimečná vína a výběry.
Dobré zprávy o kvalitě hroznů na vinicích potvrdil i ředitel jednoho z největších vinařství v ČR Znovín Znojmo Pavel Vajčner: „Ročník bude mimořádný. Sklízet se začalo díky dobrému počasí o dva týdny dříve. Cukernatost je mimořádně vysoká.“ Hrozny letos podle něj nepostihla žádná katastrofa, ani houbové choroby. „Na vinicích visí vzorové hrozny, tak krásné a zdravé hrozny jsem dlouho neviděl,“ dodal Vajčner.