Veterináři zpřísňují kontroly brazilského masa. V Česku i na Slovensku obsahovalo salmonelu

Události: Zákaz dovozu masa z Brazílie? (zdroj: ČT24)

Společnosti Makro a BidFood začaly stahovat od svých odběratelů maso z Brazílie, u kterého je podezření, že obsahuje bakterie salmonely. Agrární komora ČR proto žádá dočasný celoplošný zákaz dovozu brazilského masa. K tomu ministerstvo zemědělství uvedlo, že to Česko nemůže udělat a přísluší to pouze Evropské unii.

„Není možné, abychom pouštěli na trh produkty, o kterých nám není jasné, zda jsou v pořádku. Podle mě by se to mělo zastavit celoplošně. Až se prokáže, že je to zboží v pořádku, tak se může uvolňovat,“ řekl prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek. 

Mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková uvedla, že Česko nemůže zavést úplný zákaz dovozu, to náleží pouze Evropské unii. „My jsme nicméně na pondělní radě v Lucemburku tento návrh vznesli,“ dodala. 

Jedním z obchodů, kde závadné maso nabízeli, bylo Makro v Hradci Králové - Březhradě. V době kontroly tu bylo 400 kilo zmražených řízků. Obchodník z prodeje stáhl nejen závadnou šarži, ale celý výrobek. „Máme registrované zákazníky, tedy máme přehled o tom, co kdo nakoupil. Ve středu ráno jsme je začali kontaktovat,“ uvedla mluvčí Makra Romana Nýderle. 

Dovoz drůbežího masa v roce 2016
Zdroj: ČSÚ

V případě depa společnosti BidFood Velké Meziříčí šlo o mražené drůbeží polotovary z Brazílie. Podle vedení společnosti podezřelá zásilka čítala 420 kartonů po 12 kilogramech. Společnost začala od svých odběratelů stahovat asi čtyři tuny podezřelého brazilského masa. Necelou tunu se podařilo zastavit ještě v depu před distribucí.

„Důvodem zvýšených kontrol brazilského masa a masných výrobků je nedávná aféra nehygienických praktik v této zemi,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. 

Ze 160 kontrol byla salmonela zjištěna ve dvou případech. Obě firmy teď budou jednat se svými dodavateli a chtějí zvýšit i vlastní kontroly.

Dovoz masa v roce 2016
Zdroj: ČSÚ

Co odhalili Slováci

Minulý týden odhalily slovenské úřady bakterie salmonely u kuřecích prsou původem z Brazílie. Později pak i u kuřecích jater. 

„Inspektoři Státní veterinární a potravinové správy od začátku kontrol zachytili již sedm případů brazilského masa nakaženého salmonelou. Z toho šlo o šest produktů mražených kuřecích jater a jedna zkažená mražená kuřecí prsa,“ uvedla ve středu slovenská ministryně zemědělství Gabriela Matečná. Slovenští veterináři zjistili ve zkoumaných vzorcích dva typy salmonely. 

Slovensko se s ohledem na počet obyvatel řadí v EU k zemím, které dovážejí značné množství masa z Brazílie. Loni to bylo 9500 tun drůbežího a 250 tun hovězího. 

Zkažené poměry v Brazílii

Brazilské úřady v polovině března obvinily místní zpracovatele a vývozce masa, že léta prodávali zkažené hovězí a drůbeží maso a upláceli kvůli tomu místní hygieniky i politiky. Brazilská federální policie obvinila více než 100 osob, převážně potravinářských inspektorů, že brali úplatky a výměnou za to umožňovali prodej zkažených produktů. Falšovali také exportní dokumenty a nedostatečně kontrolovali podmínky ve zpracovatelských provozech.

Brazílie je největším světovým vývozcem hovězího a drůbežího masa a skandál tvrdě zasáhl její masný průmysl. Například v týdnu od 20. do 26. března klesl export o více než 40 procent oproti předchozímu týdnu. Některé země totiž zavedly dočasný zákaz dovozu. Patřily k nim Hongkong i Čína, první a třetí největší odběratel masa z Brazílie. 

Brazilský prezident Michel Temer a ministr zemědělství Blairo Maggi minulý týden oznámili nová pravidla pro masný průmysl, která by měla být přísnější a jasnější. Například výrazně vzrostly pokuty za porušení sanitárních předpisů. Z dřívějších 15 tisíc reálů až na 500 tisíc reálů (zhruba 4,1 milionu korun).

Jak to vidí Evropská unie

Eurokomisař pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenis Andriukaitis minulý týden uvedl, že Brazílie potřebuje nezávislou kontrolu svého masného průmyslu (inspektoři nyní spadají pod ministerstvo zemědělství).

Podle něho potrvá několik týdnů či měsíců, než bude situace jasnější. „Hlavním vzkazem do Brazílie je, že tato záležitost není uzavřena. Jde o zdraví a kvalitu,“ řekl. 

EU zrušila dovoz z 21 brazilských balíren masa, které jsou vyšetřovány brazilskými úřady. Evropská unie je druhým největším importérem brazilského masa, za Hongkongem a před Čínou, uvedla agentura Reuters.