Velkoobchodní cena plynu je nejníž za rok

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh sestoupila pod 60 eur (v přepučtu asi 1440 korun) za megawatthodinu (MWh), za jejím poklesem stojí hlavně mírná zima a vysoká úroveň zásob. Plyn je tak nyní ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku nejlevnější za více než rok, ukazují záznamy na webu.

Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v únoru v TTF klesla až na 59 eur za MWh. V pondělí kolem 10:30 vykazovala pokles téměř o osm procent a nacházela se mírně pod 60 eury za MWh. Zůstává však výrazně vyšší než před dvěma lety, kdy se pohybovala pod 20 eury za MWh. Ceny v TTF jsou pro evropský trh určující.

„Zdá se, že pokles na evropském trhu s plynem zatím nemá konce,“ napsali ve své zprávě analytici ze společnosti Energi Danmark. „Paniku z loňského roku vystřídala důvěra, že Evropa tuto zimu překoná bez jakéhokoliv problému se zásobováním, protože poptávka je kvůli mírnému počasí nízká a zásobníky jsou plnější, než je pro toto období obvyklé,“ dodali.

Loni v srpnu se velkoobchodní cena plynu pro evropský trh kvůli omezování dodávek z Ruska dostala až do blízkosti 350 eur (zhruba 8400 korun) za MWh. Od té doby však výrazně klesla. Evropským zemím se před letošní zimou podařilo naplnit zásobníky plynu, zejména díky dodávkám zkapalněného zemního plynu (LNG) ze Spojených států. Mírná zima navíc snižuje poptávku po vytápění.

Zásobníky plynu v Evropské unii byly podle údajů organizace Gas Infrastructure Europe (GIE) v sobotu plné téměř z 82 procent. Německo, které je největším spotřebitelem plynu v Evropě, mělo zásobníky naplněné víc než na 90 procent a Česká republika více než na 86 procent.

Ceny plynu na burze teď nepřesahují úroveň administrativně stanoveného stropu, který v České republice činí 2500 korun za MWh. Podle analytiků se nicméně současný pokles velkoobchodních cen zemního plynu zatím na cenách pro české domácnosti neprojeví, protože obchodníci pro ně museli nakoupit zásoby energií na trhu s předstihem za tehdejší vyšší ceny.