V Liberci a Plzni zdražila MHD. Cestující se zlobí, některé to překvapilo

UDÁLOSTI: V Plzni a Liberci zdražila MHD (zdroj: ČT24)

Zatímco třeba potraviny se začátkem roku navzdory obavám výrazně nezdražily, u veřejné dopravy je to horší. Třeba České dráhy stejně jako státní železniční tarif zdražily již před polovinou prosince se začátkem platnosti nových jízdních řádů. Nyní se přidala některá města s MHD a také kraje se svými integrovanými dopravními systémy. Z měst nejprudčeji zdražil Liberec, zatímco z krajů ten Olomoucký a také Vysočina.

Na ceny jízdenek má vliv i změna sazby DPH, stát nově žádá z každého lístku dvanáct procent oproti dřívějším deseti, ale změny jsou často výraznější. Radnice a kraje odkazují na inflaci a zejména na ceny energií. Již k 10. prosinci, na kdy připadl termín celostátních změn jízdních řádů veřejné dopravy, připravili změnu tarifu v MHD v Ostravě, zdražila také veřejná doprava v Královéhradeckém a Pardubickém kraji.

Z těch, kdo zdražili až na Nový rok, zvedl ceny nejrazantněji Liberec v městské hromadné dopravě. Růst cen jednotlivých jízdenek činí až 42 procent – to u základní přestupní sazby, která na silvestra stála ještě 24 korun, ale nyní již činí 34 korun. Celodenní lístek zdražil o čtvrtinu na sto korun. Roční předplatní jízdenka, která dosud stála 3650 korun – tedy stejně jako v Praze – je již za 3990 korun.

Některé cestující zvýšení cen jízdného nepříjemně překvapilo. „Reagují různě, někteří se zlobí, někteří nadávají, někteří to chápu. Jsou i překvapení,“ shrnula referentka zákaznického centra libereckého dopravního podniku Jaroslava Brodská Šofrová.

Podle ředitele Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou Martina Hettnera bude existovat způsob, jak při cestování po krajském městě ušetřit – placení kartami ve vozidlech. „Tento systém dokončujeme a počítáme, že bude v prvním čtvrtletí tohoto roku zprovozněn,“ dodal.

V Plzni rostly ceny až o pětinu. Jednotlivá papírová jízdenka nově stojí 26 korun místo dřívějších 22, celodenní zdražila z 60 na 66 korun. Dražší je i předplatní jízdné – v průměru o sedm procent. Roční kupon zdražil o tři stovky na 4574 korun.

Podle mluvčího Plzeňských městských dopravních podniků René Vávry by měly dražší jízdenky přinést dodatečných šest milionů korun ročně. „Při zvyšování cen jízdného od 1. 1. 2024 se již počítalo se zvýšením DPH z 10 na 12 procent,“ dodal.

Zdražení jízdného od 10. 12. 2023
Zdroj: dopravní podniky/kraje

V Plzni i Liberci zdražila rovněž krajská integrovaná doprava, i když ne tak výrazně. V Libereckém kraji je nárůst cen až šestiprocentní, v Plzeňském sedmiprocentní. V Olomouckém kraji a Kraji Vysočina zdražily jízdenky více – až o patnáct procent.

Naopak v Teplicích je teď cestování městskými autobusy a trolejbusy zadarmo. To však nebyl záměr města, nýbrž výsledek snahy o zavedení nového odbavovacího systému. Nefunguje ani on, ani digitální panely zobrazující číslo linky a konečnou stanici. Firma, která měla software dodat, slibuje nápravu v horizontu dnů, do té doby se musí cestující orientovat s použitím papírových cedulí – anebo se zeptat řidiče, kam jede.