V čele Hospodářské komory střídá Drábka Kužel

Praha - Sněm Hospodářské komory dnes zvolil svým novým prezidentem Petra Kužela, který byl dosud předsedou představenstva Hospodářské komory hlavního města Prahy a jedním z viceprezidentů HK ČR. Dosavadní prezident Jaromír Drábek již znovu nekandidoval. Nového šéfa zvolili delegáti z okresních hospodářských komor a živnostenských společenstev.

„Hospodářská komora by měla být ještě více slyšet, měla by získat ještě větší vliv na rozvoj ekonomiky a razantněji se podílet na vytváření podnikatelského prostředí,“ řekl Kužel po sněmu na tiskové konferenci. Komora by se podle něj měla věnovat také administrativní zátěži, u níž je prý reálné, aby její objem klesl v nejbližších letech o třetinu.

Z 252 odevzdaných hlasů delegátů sněmu hlasovalo pro Kužela 215, jen 32 hlasů bylo proti, pět odevzdaných hlasů bylo neplatných. Mezi viceprezidenty vystřídal Kužela delegát Jan Novotný z Karlových Varů. Zbývající čtyři jména zůstala nezměněna, viceprezidenty komory byli pro další tříleté období zvolen opět Zdeněk Somr, Jan Wiesner, Pavel Bartoš, František Holec a Jan Novotný.

Za Drábkova šéfování sílila moc komory. „Od roku 2004, kdy se hospodářská komora stala povinným připomínkovým místem, se nám daří nejen upozorňovat na nedostatky v prováděných zákonných úpravách, ale i předkládat vlastní protinávrhy,“ uvedl již dříve Drábek.

Na sněmu vystoupil i prezident Václav Klaus, ocenil aktivity Hospodářské komory ČR v posledních letech a poděkoval odstupujícímu prezidentovi HK ČR Jaromíru Drábkovi za práci, kterou vykonal pro zlepšení podnikatelského prostředí. Premiér Mirek Topolánek poukázal na nadstandardní komunikaci kabinetu s Hospodářskou komorou ČR, konkrétně v případě projektu Czech POINT či odstraňování byrokratické zátěže a překážek v podnikání.