Unie ode dneška chrání špekáčky a lovecký salám

Brusel - Evropská unie dnes opatřila lovecký salám, spišské párky, špekáčky a liptovský salám z České republiky a ze Slovenska chráněným označením. Evropská komise je zapsala na seznam tradičních zaručených specialit. Česko se tak v počtu ochranných známek na tradiční potravinářské speciality stalo rekordmanem mezi novými zeměmi evropské unie. V registru Bruselu je už přes dvacet českých výrobků. Na unijních seznamech figuruje zhruba tisíc různých výrobků s chráněným označením, z nich tradičních zaručených specialit je několik desítek.

Ceny poctivě vyrobených uzenin budou vyšší

Agrární analytik Aktuálně.cz Petr Havel:

„Pro výrobce by to mělo, a taky znamená, podporu prodeje, podporu odbytu. Je to vlastně do určité míry marketingový nástroj. Z minulosti je o ochranných značkách, logách známo, že výrobci svých výrobků pak prodávali více.“

Reportáž Michaely Polákové (zdroj: ČT24)

Unijní pravidla rozlišují tři druhy registrací: chráněné zeměpisné označení (PGI), chráněné označení původu (PDO) a tradiční zaručenou specialitu (TSG). První dvě jmenované známky zaručují, že se výrobek částečně nebo zcela vyrábí v určité zeměpisné oblasti. Zaručené speciality jsou zase výrobky, které mohou prokázat tradiční způsob výroby a složení. A to je právě případ výše zmíněných výrobků.

Nové označení si ale vyžádá i vyšší náklady. Například cena spišských párků vyrobených tak, aby mohly nést unijní označení, proti současnosti vzroste minimálně o dvacet korun za kilogram. Špekáčky by pak mohly podražit o deset korun i více, uvedl předseda Českého svazu zpracovatelů masa Jaromír Kloud. Zákazník však podle něj bude mít u těchto dražších výrobků záruku určité kvality, především dodržené receptury a obsahu masa. Nyní totiž v důsledku tlaku na co nejnižší konečnou cenu výrobků obsahují některé uzeniny vyráběné pro obchodní řetězce méně masa a naopak více mouky či škrobu, než bylo v minulosti obvyklé.

Napodobeniny z pultů nezmizí

Ochranný patent evropské unie ale nezaručuje, že z obchodů vymizí napodobeniny. Ty mohou na pultech zůstat a mohou mít i stejný název - ochrannou známku ale použít nesmějí.

Ve špekáčku s logem EU se bude muset nacházet minimálně 56 procent hovězího a vepřového masa a naopak se bude muset obejít bez rozemletých kostí se zbytky masa, mouky, masokostní moučky či sóji. Špekáčky prodávané na území unie ovšem nebudou muset být všechny podle stejné receptury, platí to jen pro ty, které budou opatřeny unijním logem.

Dnešní úspěch však českou aktivitu v žádání o ochranné známky neutlumí. Čeští uzenáři nyní Brusel žádají o registraci pro pražskou šunku. V případě, že se unijní označení ukáže skutečně jako přínosné pro tuzemské výrobce, mají v záloze několik dalších potencionálních uchazečů. Mohly by mezi nimi být například gothajský či český salám a navzdory svému názvu i vídeňské párky.