Švédsko zatrhlo prémie manažerům státních firem

Stockholm - Výplatu bonusů manažerům, kteří působí ve státem vlastněných společnostech, chce zakázat Švédsko. Skandinávská země se tak připojí k vládám dalších zemí, které se snaží více ovlivňovat dění ve firmách, jež fungují s podporou peněz daňových poplatníků. Vrcholoví manažeři tak budou mít ve státních podnicích pevně stanovený plat.

„Nesmí být pochybnosti o tom, že manažeři státních podniků mají při práci na paměti zájmy švédských občanů,“ řekl ministr financí Anders Borg. „Nyní zavíráme dveře před všemi možnostmi proměnlivých odměn a prémií,“ dodal. Švédská vláda vlastní podíly například v největší skandinávské bance Nordea, telekomunikační společnosti TeliaSonera či aerolinkách SAS.

Vládní koalice pravého středu v deníku Dagens Nyheter také oznámila, že bude pravděpodobně iniciovat jednání o celkové úrovni platů švédských manažerů. Vláda složená ze čtyř stran, která od nástupu k moci v roce 2006 prosazuje privatizaci a tržní reformy, na jednání přizve i další velké akcionáře.

Bonusy si navzdory krizi užívají v Evropě i v zámoří

Vysoké odměny manažerům v době hospodářské krize vyvolaly odpor po obou stranách Atlantiku. Řada firem je totiž kvůli propadu poptávky nucena omezovat výrobu a propouštět, a to už od loňského podzimu. Výplata vysokých prémií je tak v kontrastu k mnohdy chmurným vyhlídkám firem, které prémie a bonusy vyplácejí.

Logo banky Nordea
Zdroj: www.imagon.com