Středoevropské měny dále klesají, bude euro za 30 korun?

Praha - Středoevropské měny pokračují v oslabování. Česká koruna se odpoledne již vyhoupla až na 29,68 koruny za euro, což je nejnižší hodnota od října 2005, k dolaru koruna oslabila na zhruba 23,56 Kč/USD. V pondělí přitom koruna ukončila obchodování ještě na 29,10 Kč/EUR a 22,73 Kč/USD. Podobně je na tom i polský zlotý, který je v současnosti nejslabší k euru od srpna 2004 a v nejbližší době s největší pravděpodobností prorazí magickou hranici 5 zlotých za euro.

„Vypadá to, že s největší pravděpodobností by trend oslabování mohl nějakou chvilku pokračovat,“ říká obchodník Komerční banky Luboš Kolařík s tím, že v poměrně brzké době by mohla být proražena i 30korunová hranice. „Je to možné, volatilita koruny je velká,“ doplnil.

„Všechno má své meze a my se jim rychle blížíme,“ namítá však analytik Next Finance Vladimír Pikora, podle kterého stojí za současným oslabením jen nepodložená panika. Prolomení hranice 30 korun za euro je podle něj neracionální a nepravděpodobné, z čistě technického hlediska je pak obrat oslabujícího trendu jen otázkou dnů.

Oslabování postihuje všechny měny ve střední Evropě. „Nepříznivý vliv přichází opět hlavně zvenčí, když na hlavních trzích nadále vládne negativní nálada vůči riziku,“ uvedl dopoledne analytik společnosti Patria Finance Tomáš Vlk.

Ekonom společnosti Deloitte Luděk Niedermayer ovšem tvrdí, že ze středoevropských ekonomik je na tom ta česká nejlépe a koruna si zaslouží lepší hodnoty než ty současné, jelikož je neprávem trestána za špatnou náladu v regionu. Finančním trhům ve střední Evropě přitížila například zpráva společnosti Moody's, která upozornila na zhoršující se ekonomickou situaci v tomto prostoru.

Koruna a euro
Zdroj: ČT24/Markéta Sandanusová