Státní tiskárna cenin chystá stěhování za Prahu. Chce lepší technické možnosti

Události: Stěhování Státní tiskárny cenin (zdroj: ČT24)

Místo dosavadních tří závodů jeden. Místo Prahy obec Drahelčice ve středních Čechách. Státní tiskárna se připravuje na stěhování do nového objektu, jehož výstavba by měla být hotova v roce 2025. Náklady se mají pohybovat kolem půl druhé miliardy korun. Státní podnik si od přesunu slibuje snadnější logistiku a zejména nové výrobní možnosti.

I nadále bude Státní tiskárna vyrábět bankovky, ale především doklady jako jsou občanské průkazy či cestovní pasy. Její generální ředitel Tomáš Hebelka předpokládá také vznik digitální laboratoře pro produkty digitálního typu, jako jsou například doklady do mobilů. 

Na státním pozemku o rozloze přes 70 tisíc metrů čtverečních kousek od obce Drahelčice by se mělo začít stavět asi za tři roky. Po dvouletém stěhování bez přerušení provozu tam pak má Státní tiskárna cenin fungovat jako jeden závod. K provozu povede obchvat Rudné a Drahelčic, který byl měl v roce 2022 začít budovat Středočeský kraj.  

Práci tam má najít kolem 150 lidí. Dnes jich státní firma zaměstnává zhruba 400, přibližně třetina z nich podle předpokladů ale nebude chtít do Drahelčic dojíždět. 

Podle starostky Drahelčic Petry Ďuranové obec vítá především vybudování obchvatu. V plánu je i posílení hromadné dopravy a stavba cyklostezky. „Obec bude mít také zvýšené daňové příjmy.“ Dodala, že na pozemku byl dříve objekt raketové obrany Prahy, nalézaly se zde i rušičky rádií Svobodná Evropa či Hlas Ameriky.