Srovnávač regulačního úřadu umí načíst data z vyúčtování, ukáže alternativní nabídky elektřiny či plynu

Energetický regulační úřad umožňuje nově načíst do svého srovnávače cen energií data přímo z vyúčtování od současného dodavatele. To by mělo odběratelům usnadnit srovnání svého tarifu a možných alternativ. Dodavatelé průběžně své ceníky upravují s tím, jak klesají ceny energií na trhu, úřad ovšem varoval před unáhlenými změnami. Každý by si měl nejprve podrobně přečíst smlouvu, kterou mu nabízí nový dodavatel, a také tu stávající.

Energetický regulační úřad má ve svém srovnávači data od 33 dodavatelů elektřiny a 30 dodavatelů plynu. To je podle něj přes 99 procent tuzemského trhu. Nově je možné vložit do systému i údaje z vyúčtování, které zákazníci dostanou od stávajících dodavatelů e-mailem. K jejich využití stačí vložit prostřednictvím webu soubor ve formátu pdf z vyúčtování.

Podle předsedy Rady ERÚ Stanislava Trávníčka tak není nutné nic přepisovat. „Stačí, aby (spotřebitel) nahrál fakturu, a webové stránky to udělají za něj,“ řekl.

Kdo se poohlíží po alternativních nabídkách, může si pak vybrat, zda chce fixaci, případně na jak dlouhou dobu. „Zároveň srovnávač rozlišuje to, když má některá nabídka období fixace kratší, než je doba trvání samotné smlouvy. Spotřebiteli se snažíme dát maximum nezávislých informací,“ uvedla členka Rady ERÚ Markéta Zemanová.

Úřad vyzývá k rozvaze

Před nepromyšlenými změnami dodavatelů úřad varoval. Je podle něj vždy potřeba zkontrolovat novou smlouvu, zda neobsahuje nebezpečná ustanovení a dodavatel se v ní skutečně zavazuje k tomu, co slibuje v nezávazných nabídkách. Zároveň je nutné prostudovat i smlouvu se starým dodavatelem, jaké stanoví podmínky pro odstoupení od smlouvy.

ERÚ připomněl, že u smluv na dobu neurčitou činí výpovědní lhůta obvykle tři měsíce. Smlouvy na dobu určitou obvykle nelze bez sankcí vypovědět před stanoveným datem jejich konce. Při předčasném vypovězení hrozí pokuta i to, že bude dodavatel požadovat úhradu ušlého zisku.

Tuzemští dodavatelé letos pokračují ve snižování cen, proti nabídkám z konce loňského roku často zlevnili i o stovky korun za megawatthodinu. Plyn se u velkých dodavatelů prodává při fixaci v průměru od přibližně 1300 korun za megawatthodinu bez DPH, elektřina s fixací stojí kolem 3500 korun. Loni většina zákazníků platila velkou část roku ceny na úrovni vládou stanoveného limitu. Ten stanovil maximální cenu za megawatthodinu u plynu na 2500 korun a u elektřiny na pět tisíc korun bez DPH.

Příčinou postupného zlevňování je pokles cen energií na trhu, meziročně jsou nižší až o desítky procent. Megawatthodina elektřiny nyní na burze stojí 86,90 eura (zhruba 2200 korun), což je meziročně asi o 40 procent méně. Plyn je oproti loňsku o polovinu levnější, stojí 34,70 eura (asi 900 korun) za megawatthodinu.