Berlín - Vzpomínáte na studentský řízek z lančmítu, špagety s kečupem nebo tatarák z paštiky v konzervě? Němci propadli nostalgii po lahůdkách socialistické kuchyně, které si teď mohou dopřát v několika tematických restauracích v bývalé NDR.
Špagety s kečupem, řízek z lančmítu - restaurace propadají nostalgii
Atmosféra bývalé NDR Němce fascinuje. Nostalgii propadli už před několika lety - nejdřív tu byl komunistický hotel s umakartem, sektorovým nábytkem a červenými karafiáty, pak projížďky trabantem nebo wartburgem po Berlíně či Drážďanech. Nejnověji se jim zastesklo po „enderácké“ kuchyni. Kulinářské zážitky za železnou oponou si teď mohou vychutnat - kde jinde - než ve východní části metropole.
Za málo peněz hodně muziky
Heslo „Za málo peněz hodně muziky“ budou důvěrně z komunistické kuchyně znát i české hospodyňky se starším datem narození. „Vařilo se z levných ingrediencí, protože v NDR byl nedostatek drahých luxusních surovin, jako třeba telecího. Aby si takové jídlo mohl dovolit každý, sáhli jsme po levnější verzi - třeba vepřovém nebo kuřecím,“ popisuje svou kuchyni šéfkuchař DDR restaurant Renee Loock.
Fantazii se meze nekladly. Třeba takový telecí řízek byl pro obyčejného východního Němce nedostupný. Dá se ale vykouzlit z gothaje. Jako příloha rozvařené vrtule s rajskou omáčkou a jako ozdoba tradiční petrželka. Na jídelním lístku nechybí polévka ve stylu ruského boršče, guláš s hranolky nebo salát s koprem a nakládanými kozími rohy.
Šéfkuchaře poznamenalo dětství prožité v NDR. „Východoněmecká kuchyně je dobrá tradiční kuchyně s vydatnými zdravými pokrmy a vlivy od východoevropských zemí až po polské a sovětské oblasti v NDR. Je taky jednoduchá a cenově dostupná,“ říká Loock.
Podnik má zatím plno. Kolik lidí sem zavítá jednou ze zvědavosti a kolik tady pravidelně nostalgicky vzpomíná na staré dobré časy, je ale otázka.