Sklizeň obilí je ještě horší, než se dříve odhadovalo. Nedosahuje průměru za pět ani deset let

Pýcha: Sucho se promítlo na velké většině plodin (zdroj: ČT24)

Letošní sklizeň obilovin je o 15,2 procenta nižší než loni. Včetně kukuřice na zrno se očekává úroda 7,274 milionu tun obilovin. Vyplývá to z odhadu, který podle stavu k 15. září zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Kvůli suchu je meziročně nižší i úroda brambor, jejich cena by ale díky dovozu neměla růst. Podle mluvčího Agrární komory Jiřího Felčárka je problém s kvalitou obilovin a s regionálními výpadky úrody, zvláště pak na Moravě.

Předchozí odhady sklizně obilí byly optimističtější, červnový předpokládal pokles o 10,1 procenta, červencový o 13,2 procenta. Podle statistiků je za meziročním poklesem o 1,301 milionu tun snížení hektarového výnosu o 15 procent, osevní plocha se totiž téměř nezměnila. Letošní odhadovaná sklizeň obilovin je nižší než průměr za posledních pět i deset let.

Odhady sklizní za 2017
Zdroj: ČSÚ

„Zhruba třetina ječmenů přesahuje 12procentní hranici obsahu dusíkatých látek pro využití ve sladovnictví, přičemž si odběratelé budou muset poradit také se sníženou nabídkou kvůli poklesu hektarových výnosů a celkového objemu sklizně,“ upozornil Felčárek. Podle něj byla situace u obilovin dobrá v severozápadní části státu a také ve vyšších polohách, kde byl dostatek vláhy.

Tím, že bylo deštivější počasí na severu republiky, tak tyto regiony potom vykázaly lepší výsledy.
Martin Pýcha
předseda Zemědělského svazu

První letošní odhad sklizně kukuřice na zrno 533 tisíc tun je meziročně o 37 procenta nižší a je o třetinu nižší než průměr sklizní za posledních deset let.

Dolů šla i úroda brambor, cena by ale výrazně neměla stoupnout

Odhadovaná sklizeň brambor 615 tisíc tun je ve srovnání s loňskou úrodou o 12,1 procenta nižší. „Stejně jako v loňském roce letos osázeli zemědělci bramborami 23 tisíc hektarů,“ uvedl ČSÚ. Letošní odhadovaná úroda brambor je srovnatelná s pětiletým průměrem a je o 11,1 procenta nižší než průměr sklizní za posledních deset let především kvůli poklesu výměry.

Úroda brambor
Zdroj: ČSÚ

Shoduje se to s předpokladem Českého bramborářského svazu, který očekává pokles o deset až patnáct procent. Cena brambor v obchodech by přesto výrazně růst neměla, protože výpadek nahradí dovoz.

Zemědělci budou mít letos méně obilí i brambor (zdroj: ČT24)

Čeští pěstitelé teď dostávají při prodeji ve velkém za kilogram brambor do čtyř korun a při drobném prodeji ze dvora šest až osm korun. V nejbližším období podle předpokladu svazu farmářská cena klesat nebude. U uskladněných brambor později obvykle o něco stoupne, ale i tak by podle předsedy brambory zůstaly nejlevnější zeleninou na pultech. „Farmářská cena brambor je běžně asi čtvrtina ceny, kterou vidí občan v obchodech,“ uvedl předseda svazu Miloslav Chlan.

Cena je většinou ovlivněna dovozy a cenou brambor v okolních státech.
Miloslav Chlan
předseda Českého bramborářského svazu

Čeští pěstitelé podle viceprezidenta Agrární komory Václava Hlaváčka doplácejí na to, že nevytvářejí společné odbytové organizace. „Myslím si, že pro brambory by na území České republiky stačila jedna jediná,“ řekl. Podotkl, že mnohem dál jsou v tomto směru kupříkladu i polští zemědělci.

Horší výsledky vykazuje i řepka

Řepky sklidili zemědělci o 16 procent méně, a to 1,142 milionu tun. Snížení jde podle statistiků zcela na vrub poklesu výnosu, osevní plocha se mírně rozšířila.

Úroda cukrovky se odhaduje na 4,096 milionu tun, což je téměř na stejné úrovni jako v loňském roce. Očekávaná produkce máku meziročně poklesla o více než čtvrtinu na 21 tisíc tun. Naopak sklizeň slunečnic je v důsledku významného rozšíření osevní plochy podle odhadu vyšší o 3,2 procenta, činí 46 tisíc tun.

Vláda na konci září rozhodla, že zemědělci dostanou jako odškodnění za letošní sucho až dvě miliardy korun. Ovocnáři a školkaři obdrží dalších 208 milionů korun za škody způsobené jarními mrazy. 

„Žádali jsme, aby se podpora pohybovala mezi třemi a čtyřmi miliardami korun. Chápeme, že ekonomická realita kolem rozpočtu je jiná, že schválené dvě miliardy nám budou muset stačit, nicméně bylo by pro zemědělce potřeba, aby podpora byla větší,“ uvedl předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha.