Síť stanic pro dobíjení elektromobilů se zahušťuje. Vznikat mají zejména u hlavních tahů

Události: Jak přibývá dobíjecích stanic pro elektromobily (zdroj: ČT24)

Distributoři elektřiny zahušťují síť nabíjecích stanic a snaží se, aby řidiči elektromobilů mohli pohodlně jezdit městy i po dálnicích. S podporou Evropské unie by měly vznikat „elektřinky“ především u hlavních tahů, kde zatím chybí. V plánu jsou ještě výkonnější, a tedy i rychlejší typy než ty dosud používané.

Stát nyní eviduje 131 veřejných dobíjecích stanic. Zejména u benzinek, supermarketů a v obchodních centrech. Na dálnicích jich je jen několik. S evropskou podporou by mělo vzniknout asi 150 dalších, část právě na hlavních tazích.

Majitelé bateriových aut si nyní mohou na mapu elektromobility připsat Žebrák. Vzniknou tam celkem čtyři místa pro elektromobily. U provozovatele této stanice jde o první nabíjecí místo na plzeňské dálnici D5. Zároveň toto zařízení umožní řidičům cestovat na větší vzdálenosti, například mezi Prahou a německým Norimberkem.

Elektromobilita
Zdroj: ČT24

„Pořád ještě platí, že 90 procent dobíjecích objemů se odehrává v domácnostech nebo ve firmách,“ uvedl mluvčí energetické společnosti ČEZ pro obnovitelné zdroje Martin Schreier. Právě ČEZ také patří k provozovatelům sítě stanic. 

Veřejnou dobíjecí síť řidiči vyhledávají až v momentu, kdy najedou více, než je dojezd, a tím pádem potřebují znovu dobít.

S tím, jak se prodlužuje dojezd elektrovozů, to ale bude stále častěji i mimo města. „Auto se dobíjí výkonem 50 kilowatt. Zhruba za 20 až 25 minut je dobitých 80 procent kapacity baterie,“ uvedl Schreier.  

Svou představu budoucnosti přibližuje manažer elektromobility společnosti E.ON Miloslav Fialka. „Měla by vyrůst rychlonabíjecí stanice každých 70 kilometrů, aby cestování na dlouhé vzdálenosti bylo bezpečné. Aby zákazník necítil nějakou bariéru a mohl cestovat komfortně.“

Jen letos do května přibylo v Česku 225 elektromobilů. Vzhledem k celkovým prodejům nových aut jde stále o okrajovou záležitost. Podle projednávané novely silničního zákona by ale měly dostat zvláštní registrační značky a do budoucna i výhody, jako třeba dálnice zdarma.

Elektromobilita
Zdroj: ČT24