Sílící česká měna se vydala směrem k 25 korunám za euro. Oslabuje vývozce, pomáhá dovozcům

Události: Česká koruna zpevňuje (zdroj: ČT24)

Česká měna začala po čtvrtečním nečekaně výrazném zvýšení úrokových sazeb centrální bankou posilovat. Kurz se momentálně pohybuje kolem 25,30 koruny za euro. Zpevňovat má podle expertů dál. Nepomůže to vývozcům, naopak u zboží z dovozu by kurz mohl brzdit zdražování.

Je to kombinace, kterou nikdo z českých vývozců nemá rád. Tedy rostoucí ceny surovin, energií, dopravy a silná koruna. Když česká měna zpevňuje, dostávají za nasmlouvané ceny v eurech méně korun.

„Snažíme se předvídat naše příjmy v eurech a v podobné částce nakupovat i od českých dodavatelů v eurech, pokud je to možné,“ říká k tomu šéf fúzí a akvizic společnosti Vafo Petr Kříž.

Krmivo pro psy a kočky tato firma vyváží do 75 zemí. Už zvažuje, o kolik budou muset svým zákazníkům zdražit. Na vině ale nejvíce budou drahé suroviny. „Posilování kurzu nevnímám jako zásadní riziko. Tím je spíš velice rychlé, nekontrolovatelné a nepředvídatelné zdražování všech možných vstupů do výroby, počínaje obaly, plechovkami, veškerou logistikou, energiemi,“ dodává Kříž.

Pohledem dovozců

Silná koruna by měla být dobrou zprávou alespoň pro dovozce. „Když koruna posílí, tak kávu kupujeme levněji, protože kávu kupujeme výhradně za eura nebo dolary,“ vysvětluje společník pražírny kávy Nordbeans Jaromír Hanzal.

Zlevnění se ale zákazníci nedočkají. Samotná zrnka totiž zdražila i kvůli tomu, že úrodu poničil mráz. „I přes ten pozitivní impulz v ceně eura budeme muset přistoupit ke zdražení, protože ceny vstupů opravdu narostly hodně,“ doplnil Hanzal.

  • Se srpnovou inflací (přepočtenou na celý rok) ve výši 3,1 procenta je Česko zhruba uprostřed států Evropské unie. Nejnižší byla na Maltě (0,3 %) a v Řecku (1,2 %). Naopak nejvyšší v Litvě a Polsku (po pěti procentech). Uvedl to Eurostat
  • Míra inflace v Uniii i v eurozóně v srpnu prudce vzrostla a dostala se na nejvyšší hodnotu za téměř deset let. V celé sedmadvacítce unijních zemí inflace vystoupila na 3,2 procenta z červencové hodnoty 2,5 procenta. V 19 státech, které používají společnou měnu euro, pak inflace dosáhla tří procent. To je proti červenci nárůst o osm desetin procentního bodu.
  • Vysoké inflace se obává 80 procent Čechů. Na 62 procent lidí ale nehodlá v nejbližší době podniknout se svými financemi žádné kroky, které by znehodnocování jejich vlastních peněz mohly zmírnit. Vyplývá to ze zářijového průzkumu investiční platformy Roier, který mezi 1050 respondenty uskutečnila agentura Ipsos.
  • Zdroj: ČT24, Eurostat, ČTK

A kurz koruny nejspíš nepomůže cenám ani v dalších prodejnách. Například v Obchodním centru Harfa jich je 150. „Musíme brát v potaz celý obraz,“ řekl ředitel OC Harfa Pavel Hradec. Tedy i logistiku, dovoz a ne pouze silnou korunu. 

Od začátku roku zatím koruna posílila o víc než tři procenta a v tomto trendu by měla pokračovat. „Koruna bude podle stávající prognózy dále postupně zpevňovat a na přelomu letošního a příštího roku posílí pod 25 korun za euro,“ uvedl guvernér České národní banky Jiří Rusnok koncem září. 

Předseda představenstva Raiffeisen investiční společnosti Jaromír Sladkovský soudí, že k tomu, aby se vliv silné koruny začal přímo propisovat do cen, musel by být ještě razantnější. „Myslím si, že hranice 25 korun je taková signální úroveň, u které by se to mohlo stát.“ 

Pro příští rok centrální banka počítá s tím, že by lidé mohli evropskou měnu nakupovat ještě levněji.