Sci-fi Googlu: Dává kameru i do kontaktních čoček

Praha – Po čočkách, které dokáží monitorovat stav glukózy, Google věří také v budoucnost kontaktních čoček s minikamerou. Svůj vynález sice ještě (zřejmě) nemá ve fyzické podobě, technologický gigant už se však rozhodl jej patentovat.

Kdo se dosud bál ztráty soukromí kvůli chytrým brýlím Google Glass, raději bude doufat v neschopnost inženýrů Googlu. Jinak totiž bude mít kameru k dispozici i lidské oko a nepůjde ji jen tak snadno odhalit. Přesto chytré kontaktní čočky přináší i mnohé výhody. 

Jak upozornil se server Patent Bolt, Google se rozhodl přihlásit patent očních kontaktních čoček s miniaturní integrovanou kamerou, kterou zřejmě půjde ovládat mrknutím oka, respektive předem daným počtem či intenzitou mrknutí. 

není 16:9 ani 3:2
Zdroj: ČT24/Patent Bolt

Zatím však není zmíněno, odkud čočky získají energii pro chod své minikamery. V patentu se pouze objevuje senzor, který může snímat signály buď bezdrátově, nebo mechanicky. K těmto účelům lze využít třeba fotodiodu, senzory reagující na teplotu a elektrické pole nebo i mechanické čidlo. 

ČOČKY S NOČNÍM VIDĚNÍM

Kontaktní čočky přitom nabízí mnohé možnosti využití a jednou z nich má být i noční vidění. Vědci z Univerzity v Michiganu tuto schopnost vyvíjí speciálně pro vojenské účely. Americké jednotky tak s sebou nebudou muset tahat objemné brýle, postačí jim jen supertenké infračervené světelné čidlo s grafenem, které bude pokrývat celý povrch čoček. Více na stránkách.

Praktické využití

A teď k výhodám kontaktních čoček od Googlu. Kdyby se k vám náhodou rychle blížilo auto a vy jste se chystali vkročit na přechod a neviděli ho, zatímco čočky by jej zachytily, mohly by vás varovat. A to buď promítnutím informace na displej integrovaný v čočkách, nebo například odesláním signálu do chytrého telefonu, který by pak obstaral výstrahu. 

Čočky by navíc mohly sloužit i lidem majícím potíže se zrakem. Dokázaly by totiž rozpoznat obraz a intenzitu světel a barev nebo například pohyb blížících se objektů. Také zde se proto nabízí paralela s přechodem pro chodce. 

na výšku
Zdroj: ČT24/Patent Bolt

Zatím není jasné, kdy firma ze Silicon Valley svůj objev uvede do praxe. V minulých měsících jsme však mohli sledovat odvážné plány s jinými inteligentními kontaktními čočkami. Ty v sobě mají zabudované malé čipy a anténu a zjišťují hladinu cukru ze slz. Google přitom doufá, že ke spotřebitelům by se nový produkt mohl dostat už za pět let.