Sankce za podporu solární energie podle Kuby Česku nehrozí

Praha  - České republice podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby (ODS) nehorzí pokuta za to, že dotuje provozovatele solárních elektráren. Reagoval tak na úterní informace deníku Insider, který uvedl, že Evropská unie zatím nevyslovila souhlas s roční dotací přesahující 12 miliard korun. To by podle Evropské komise mohlo být klasifikováno jako nedovolená státní podporoa.  Podle Kuby sice Evropská komise ještě nedokončila notifikaci zákona, který podporu stanovuje, problém ale není ve věcném obsahu. Kuba uvedl, že byl pouze zpožděn celý proces. Zprávy o tom, že by komise označila nějaké minulé dotace za nepovolené, nejsou správné ani podle mluvčího komise Antoina Colombaniho.

„My v tuhle chvíli sice legislativně nemáme dokončen ten proces notifikace, ale tu podporu vyplácíme především proto, abychom naplnili cíle Evropské komise, a to je využívat určitá procenta energie z obnovitelných zdrojů,“ prohlásil Kuba. „Nemáme žádný technický problém, na kterém bychom se s komisí neshodovali, je to pouze časový fenomén a my předpokládáme, že ten proces notifikace bude dokončen velmi časně,“ zdůraznil Kuba. 

Evropské komisi vadí, že stát dotuje 12 miliardami cenu elektřiny, která je vykupována ze solárních parků. Podobný krok ale může schválit pouze Evropská komise, která tak dosud neudělala. Dotaci tak považuje za nedovolenou veřejnou podporu. „Neumím si představit situaci, že by se to zpětně neuznalo, protože by mohly vzniknout velké problémy s tím, že je to neoprávněné. Pravděpodobně bychom jako země mohly dostat pokutu (…) V zájmu všech je, aby se to s Evropskou komisí vyjednalo,“ uvedl stínový ministr průmysl a obchodu Petr Kajman.

Martin Kuba
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Kuba také podotkl, že notifikace není dokončena ani v případě Německa a že zpoždění není nijak neobvyklé. I kdyby notifikace navzdory jeho očekávání dokončena nebyla, bylo by podle ministra možné za nedovolenou podporu označit pouze malou část vyplácených veřejných prostředků. „Je to jen malá část, která se v žádném případě nerovná miliardám,“ řekl Kuba.

Černý scénář tak podle Kuby nehrozí. „Naším cílem bylo naplnit procenta získávání energie z obnovitelných zdrojů, což Evropská unie stanovila jako cíl. Bez té podpory by to reálně nebylo možné,“ uvedl ministr ke státní podpoře obnovitelných zdrojů. „Na druhou stranu se snažíme, aby ty procesy byly nastaveny tak, aby z veřejných prostředků nevznikal někde zbytečný zisk,“ dodal.