Říman: Plyn v příštím roce stoprocentně zlevní

Praha - Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Římana v příštím roce ceny plynu poklesnou. Řekl to dnes v pořadu Interview ČT24 s tím, že se snížené ceny plynu na komoditních burzách do cen pro koncové zákazníky v České republice projeví se zhruba devítiměsíčním zpožděním. Říman dále hovořil o cenách elektřiny a doporučil, aby se odběratelé zajímali o možnosti čtvrtletního či měsíčního vyúčtování.

Ceny plynu by v prvním čtvrtletí příštího roku měly zůstat beze změny. „V dalších kvartálech bude stoprocentně cena plynu klesat,“ tvrdí Říman. Příliš vysoké jsou podle něj zatím zálohy na plyn. Zvýšení záloh Říman má za opodstatněné pouze u těch zákazníků, kteří měli v předchozím období nedoplatky. Se zástupci distributorů plynu Říman v týdnu právě o zálohách jednal.

Cena elektřiny na evropských trzích od léta neustále klesala, přesto ohlásil státem většinově vlastněný energetický gigant ČEZ na příští rok zvýšení cen o bezmála 10 procent. Podle Římana ale změny v tržních cenách elektřiny čeští odběratelé poznají až s 12měsíčním zpožděním.

V době poklesu cen je výhodné měsíční vyúčtování

Od vzniku energetické burzy v loňském červenci mají zákazníci možnost nechat si účtovat ceny elektřiny měsíčně či čtvrtletně. Zúčtování, které by přesněji kopírovalo vývoj na trhu, zatím podle Římana mnoho odběratelů nevyužívalo a také jim se při rostoucích cenách nevyplácelo. „Naopak v době, kdy bude možná cena elektřiny delší dobu klesat nebo bude nízká díky stagnaci hospodářství v Evropě a celkovému poklesu cen, na tom může zákazník vydělat,“ naznačil Říman, co bude podle něj pro odběratele v následujícím roce výhodnější.


Podle Římana se dnes už nedá hovořit o tom, že by cena elektřiny vznikala úředním rozhodnutím; je totiž stanovená trhem. Přesto má stát stále v české elektroenergetice dvojí. Je totiž majoritním vlastníkem dominantního ČEZu a zároveň tržním regulátorem. Ačkoli je podle Římana jakákoli regulovaná cena tou nejvyšší možnou, přítomnost nezávislého regulátora na trhu s elektřinou je nutná. V distribuční síti totiž existuje přirozený monopol.

Říman také promluvil o daňové reformě, kterou včera poslanecká sněmovna poslala do třetího čtení. Skupině lidí, kteří mají měsíční příjem do 20 500 Kč, by daňová novela podle Římana oproti současnému stavu pomohla. Tito lidé jsou podle ministra voliči opozice, ten proto nechápe, proč návrh ČSSD ani KSČM nepodporuje. Říman závěrem prohlásil, že se rozpočet domácností v příštím roce zvětší. Očekává totiž inflaci do 1 procenta, přičemž tempo růstu reálných mezd by mělo být vyšší.