Řecko se neuzdravuje, nezaměstnaný je už téměř každý čtvrtý Řek

Atény - Z Řecka přicházejí další špatné zprávy, když tamní nezaměstnanost překonala v květnu další rekord a vyšplhala se až nad třiadvacet procent. V některých regionech je bez práce až třetina lidí. Vláda dál pokračuje v prosazování úsporných balíčků.  Vidina uzdravení tamní ekonomiky je ale v nedohlednu.

Kostas, nezaměstnaný Řek

„Naděje? Tady už není žádná naděje, všechna je pryč. Jak bychom mohli mít naději? Podívejte se, co se děje v Evropě! My nejsme jediní!“

V zemi, kde žije necelých deset milionů lidí, je nyní přes milion a sto tisíc nezaměstnaných. Navíc více než polovina z nich je mladší čtyřiadvaceti let, práce je ale málo pro všechny. Nejvíc lidí bez práce je v centrálním regionu Thessaly, hlavní město Atény na tom ale nejsou o moc líp. Kritická situace na trhu práce a úsporné balíčky přitom vzbuzují stále silnější odpor mezi lidmi. Odbory dokonce varuji před sociální explozí.

Podle řeckého premiéra Antonise Samarase hledá jeho kabinet ten nejúčinnější a nejméně bolestivý způsob, jak snížit dluh. Největším problémem však zůstává nezaměstnanost. Ekonomické problémy ale čím dál víc řeší i celá Evropská unie. Do recese se propadá Francie, ale i Slovinsko. Razantně škrtá i Itálie.

Horší je výhled odborníků i pro hospodářství Velké Británie, dlouhodobé problémy řeší také Španělsko. Evropská finanční krize ale ohrožuje už i dosavadní ostrov ekonomické stability Německo. To doplácí hlavně na finanční problémy svých obchodních partnerů.

Odbory: Nezaměstnanost v Řecku napřesrok stoupne ke 30 procentům

Podle institutu pro výzkum práce, který je součástí největšího řeckého odborového svazu zaměstnanců v soukromém sektoru GSEE se řecká nezaměstnanost napřesrok vyšplhá někam k 28 či 29 procentům.   

Tisíce mladých Řeků již podle listu Ta Nea odešly za prací do zahraničí, zejména do Německa, severní Itálie, Francie a Austrálie. Míra nezaměstnanosti v Řecku již překročila úrovně z šedesátých let minulého století, kdy zemi kvůli práci opustilo téměř 1,5 milionu lidí. Tehdy však odcházeli zejména pracovníci s nízkým vzděláním, zatímco nyní Řecko přichází o kvalifikované pracovní síly, napsala agentura DPA. 

Řecká nezaměstnanost láme rekordy (zdroj: ČT24)