Řecko mají z problémů vyvést turisté

Atény - Řecko doufá, že mu na cestě z krize pomohou turisté. Ti totiž živí každého pátého Řeka. Ceny navzdory krizi neklesly. Drží je silné euro i zvýšené daně. Ani to ale turisty podle hostitelů neodradí. Letos očekávají o desetinu návštěvníků více než loni. Turistické svazy se snaží každého, kdo plánuje výlet do Řecka, uklidnit s tím, že se řecké problémy většiny turistů nijak nedotknou.

Řecký ostrov Aegina má všechny předpoklady pro to, aby si zde turisté užili báječnou dovolenou. Návštěvníky sem lákají bílé chrámy, moře a klid. Přesto se klid už místním zajídá. „Tak klidná sezona jako tahle už tu dlouho nebyla. Nevím, jak tohle přečkáme,“ tvrdí majitel rybí restaurace Karidis Argíris.

Ve vsi Perdika Karidis Argíris servíruje jenom čerstvé ryby a místní speciality. Jeho restaurace je na seznamu těch nejlepších v celém Řecku. Turisté a víkendoví hosté, kteří sem občas zajedou z Atén, ale ubývají. Jedinou spojnicí s pevninou jsou navíc trajekty. Jenže ty občas stávkují.

Reportáž Hany Scharffové (zdroj: ČT24)

V Delfách předpovídají lepší časy

Takový problém se netýká vesnice Delfy. Leží ve vnitrozemí a turisty sem láká slavná antická věštírna. Místní pro letošek prorokují dobrou sezonu. „Nabízíme teď za staré ceny lepší služby. Sice nám zvedli daně, ale přesto držíme ceny co nejníže,“ tvrdí majitel restaurace Teo Theodorakis.