Prodej mobilů v Česku loni stoupl. První místo nadále patří Samsungu

Prodej mobilních telefonů v Česku v loňském roce vzrostl o jedno procento na 4,53 milionu kusů. V nejsilnějším posledním čtvrtletí se loni prodalo 1,24 milionu telefonů, což je meziroční sedmiprocentní růst. Vyplývá to z údajů analytické firmy Gartner.

„V loňském roce jsme zaznamenali mírný nárůst prodeje telefonů, a to především díky tomu, že jsme po celý rok nabízeli cenová zvýhodnění jak novým, tak stávajícím zákazníkům. Nabídky jsme v jednotlivých měsících měnili, a proto se průběžně střídaly i nejprodávanější značky. Jasným trendem posledních měsíců je to, že stále více zákazníků si zařízení při koupi zároveň pojišťuje proti poškození nebo krádeži,“ řekla mluvčí O2 Lucie Jungmannová.

  • Z pohledu jednotlivých výrobců se v regionu východní Evropy včetně Česka nejlépe dařilo Samsungu, který i přes pokles prodejů ve 4. čtvrtletí o 0,6 procenta udržel první místo s podílem 31 procent.
  • Druhá značka Huawei meziročně posílila o 56 procent a zvýšila svůj tržní podíl z 15 na 23 procent.
  • Podíl firmy Apple na třetím místě se pohyboval kolem šesti procent. Její prodej se ale propadl o 13 procent.
  • Zdroj: ČTK

Znatelná je podle mluvčího Vodafonu Marka Steigera zejména obliba moderních smartphonů s bezrámečkovým designem a s tím spojený opětovný nárůst velikosti displeje k šesti palcům a výše. „Nejprodávanější modely mají dva a více zadních fotoaparátů. Potvrzuje se také popularita telefonů s podporou dvou SIM karet,“ dodal.

Téměř všechny prodané mobily na českém trhu jsou „chytré“, tedy s operačním systémem. Jejich podíl v sítích operátorů dosahuje 70 procent. Více než polovina všech telefonů podporuje technologii 4G LTE.