Případná vláda ČSSD by obnovila progresivní zdanění

Praha - Pokud by se ČSSD znovu dostala do vlády, prosazovala by zrušení takzvané superhrubé mzdy a obnovení progresivního zdanění. Naopak by už neusilovala o znovuzavedení registračních pokladen či minimální daně. Na podnikatelském fóru pořádaném Slovensko-Českou obchodní komorou a spotřebním družstvem WPB Capital to dnes řekl předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Pro případné obnovení daně z příjmu fyzických osob by sociální demokraté zvažovali odstupňování sazeb v podobě deset, dvacet a třicet procent. Zrušení registračních pokladen Topolánkovým kabinetem považuje Paroubek za krok správným směrem. Symbolizovala podle něj útisk a odvedla ČSSD voliče. „Nebude se to opakovat,“ podotkl předseda sociálních demokratů.

Případná sociálnědemokratická vláda by se také zabývala myšlenkou spojit výběr sociálního a zdravotního pojištění a případně i daní pod jednu střechu. Podobný krok navrhuje současný ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL). Na pořadu dne by byly rovněž kroky umožňující brzké zavedení eura.

Autor slovenských daňových reforem Richard Sulík označuje český reformní balík za paskvil. Vláda podle něj promeškala šanci zrušit velkou řadu platných daňových výjimek. Zavedení superhrubé mzdy prý navíc zkresluje údaje o daňovém zatížení obyvatelstva. „Je to správné za určitých dalších splněných podmínek. Kdyby se například z jednoho základu počítaly daně i odvody a došlo ke zrušení výjimek, umožnilo by to výrazně snížit sazbu daní,“ uvedl Sulík v dnešním Dobrém ránu.

V českém daňovém zákoně existují více než tři stovky různých výjimek. „V některých velkých hospodářských oblastech se tak ztrácí samotný význam daně, protože každý si najde nějaký ten svůj koktejl,“ zdůraznil Sulík. Naopak namístě je podle něj zvažované snížení sociálních odvodů. Slovensko ani ČR netrpí vysokou daňovou sazbou, ale vysokou odvodovou sazbou," dodal.