Při startu elektronické evidence tržeb budou finanční a celní správa benevolentní

OVM: Start EET se blíží (zdroj: ČT24)

Finanční i celní správa budou zhruba po dva měsíce od prosincového spuštění elektronické evidence tržeb (EET) postupovat při kontrolních nákupech velmi benevolentně. Uvedla to v nedělním pořadu OVM České televize náměstkyně ministra financí pro daně a cla Alena Schillerová. „To znamená, že budou působit spíše pomocí a radou než striktními sankcemi,“ dodala.

Od prosince bude EET zavedena pro restaurační a ubytovací služby. Ministerstvo zvažovalo i návrh Hospodářské komory posunout start o měsíc, eventuálně o dva, ale zamítlo jej, protože by to narušilo start dalších fází celého procesu.  

Harmonogram EET
Zdroj: ČT24

Náměstkyně dále uvedla, že od září se budou spouštět tzv. autorizační certifikáty, o které lze žádat buď daňovou schránkou nebo u kteréhokoliv správce daně bez ohledu na místní příslušnost. Do konce srpna bude vydán i metodický pokyn finanční správy. V září se ve spolupráci se Svazem obchodu a cestovního ruchu uskuteční v Brně konference, kde se bude řešit „aplikační praxe“ a „výkladová stanoviska“. 

Náměstkyně ministra financí Alena Schillerová
Zdroj: ČT24

Schillerová také řekla, že je pamatováno i na podnikatele bez internetu (byť více než 90 procent jich připojení k němu má). Mohou od září požádat o evidování ve zjednodušeném režimu. Ten, kdo má nejasnosti, zda se ho EET týká, může požádat o závazné posouzení či se informovat na webové stránce, kde jsou průběžně doplňovány odpovědi na nejčastěji se vyskytující dotazy. Existuje i telefonní linka, která již vyřídila na 600 dotazů.

Bývalý náměstek ministra financí a současný šéf legislativního odboru Hospodářské komory ČR Ladislav Minčič v pořadu upozornil, že existuje celá řada situací, kde EET nikdy fungovat nebude. „Jsou to všechny takové situace, kdy na nevydání účtenky jsou zainteresováni jak prodávající, tak kupující a k té operaci bude docházet třeba za zavřenými dveřmi domácnosti nebo někde mimo veřejný prostor. Typická je návštěva opraváře v domácnosti,“ uvedl. 

Ladislav Minčič, ředitel legislativního odboru Hospodářské komory ČR
Zdroj: ČT24

Náměstkyně uznala, že řada těchto sporných situací může nastat ve 4. fázi (od 1. 6. 2018, týká se například řemeslníků). Řekla však, že na EET je nutné se dívat jako na celek a cestu „k narovnání podnikatelského prostředí vůči všem, bez výjimky, i když se to bude hůře prokazovat“.

Zdůraznila, že EET umožní finanční správě vznik podrobné databáze. „Říkáme, že jedním z velkých bonusů jak kontrolního hlášení, tak EET je i to, že finanční správa bude mnohem analytičtěji zpracovávat výběr subjektů ke kontrole.“ Dodala, že jedním z efektů bude i to, že „řada daňových subjektů vůbec daňového kontrolora nepotká, protože se nebude vymykat z analytických závěrů“. 

Daňové plány ministerstva

Nový zákon o dani z příjmů zjednodušující odvádění daní by mohl být účinný od začátku ledna roku 2020, stejně jako institut samovyměření daně. Počítá s tím ministerstvo financí, které na obou projektech pracuje, uvedla Schillerová také v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. 

„Zhruba od roku 2022 by mohl začít fungovat Integrovaný systém správy daní, což je projekt, kterým se ministerstvo financí vrací k neuskutečněné myšlence jednotného inkasního místa,“ dodala.

Nejvyšší kontrolní úřad v nedávném stanovisku uvedl, že daňový systém v ČR je složitý a náklady na plnění daňových povinností jsou vysoké. Nelíbí se mu také vysoký počet rozpočtových opatření, tedy převodů peněz během roku ve schváleném rozpočtu. Úřady podle něj také nevěnují dostatečnou pozornost plánování svých příjmů a výdajů.

„Vláda ČR od roku 2010 deklarovala zjednodušení výběru daní, avšak pokroky jsou minimální,“ uvedl také NKÚ.