Pražské Kongresové centrum přijde kvůli dluhům o část majetku

Praha - Soutěž na oddlužení pražského Kongresového centra (KCP) vyhrálo společenství Penta Investments a Zátiší Catering Group. Hlavní budovu bude 24 let provozovat soukromá firma. Část dluhů zaplatí prodej hotelu, pozemků a byznys centra, dalších 370 milionů bude muset dorovnat město. Kongresové centrum Praha dluží více než dvě miliardy a hrozí mu krach.

Kongresové centrum, známé také jako Palác kultury, se otevíralo v roce 1981. Z původně pětimiliardového dluhu zbývá necelá polovina, přesněji 2,2 miliardy korun. Je to především kvůli rekonstrukci před zasedáním Mezinárodního měnového fondu v roce 2000. Praha si na ni tehdy půjčila skoro 5 miliard, na doplacení zbývajícího dluhu teď nemá. „Fakticky to znamená, že tento rok jsme schopni zaplatit úrok z úvěru. Získáváme čas na to, abychom celý problém mohli vyřešit,“ přiznal náměstek primátora Milan Richter.

Praha je stoprocentním vlastníkem KCP. Tendr na jeho oddlužení vyhlásila letos v březnu s požadavkem, aby samotná budova Kongresového centra zůstala v majetku společnosti.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

Náměstek pražského primátora Milan Richter (ODS)

„Vítězná nabídka komplexně řeší oddlužení Kongresového centra s tím, že toto sdružení by odkoupilo zbytný majetek.“

I když ale vítěze tendru na jeho oddlužení odsouhlasí radní, nebude ještě jasné, jestli se KCP dluhů opravdu zbaví. K projektu se bude muset vyjádřit také ministerstvo financí, které by mělo dát souhlas s případným prodejem části majetku KCP. „Předpokládám, že zástupci města nás s návrhem seznámí v nejbližších dnech. Náš souhlas je podmíněn tím, že to daňového poplatníka nebude stát ani korunu,“ uvedl mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Firmy za majetek k odprodeji nabízí přes miliardu

Hodnotu pozemků, hotelu a byznys centra vyčíslila firma Deloitte na víc než miliardu korun. Firmy za něj nabídly miliardu dvě stě tisíc. „Ty odhady před necelým rokem byly podstatně vyšší. Já si myslím, že ta cena je nízká,“ tvrdí pražský opoziční zastupitel Jiří Witzany (SNK-ED).

Podle Richtera loňské znalecké posudky tržní cenu odhadly na miliardu, a nabízená cena je tedy v pořádku. Jenže na splacení dluhu to pořád nestačí. Firmy proto městu nabízejí úvěr ve výši půl miliardy. Za to si chtějí pronajmout celý palác na 24 let za roční nájem 50 milionů. A slibují, že do centra investují zhruba 300 milionů korun. Půjde například o potřebné opravy výtahů, vzduchotechniky a kotelny. Plány počítají i s rozšířením Kongresového centra, a to o výstavní prostory. Po rekonstrukci by mělo sahat až k těmto schodům.

Ještě loni bylo KCP v zisku

KCP loni hospodařilo se ziskem 70 milionů korun. V letech 2008 a 2007 přitom vykázalo Kongresové centrum ztrátu 71,8 milionu korun, respektive 27,2 milionu Kč. V Kongresovém centru se loni konaly například některé akce spojené s českým předsednictvím EU.

  • Kongresové centrum v době otevření autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1002/100150.jpg
  • Kongresové centrum Praha autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1899/189803.jpg