Polská jatka budou sledovat kamery. Maso zadržené v Praze neobsahovalo antibiotika ani bakterie

Události: Kontroly masa z Polska (zdroj: ČT24)

Polská jatka budou sledovat kamery, změna bude schválena do konce března, řekl českému ministrovi zemědělství Miroslavovi Tomanovi (za ČSSD) jeho polský protějšek Krzysztof Ardanowski. Dozor na jatkách bude jen státní, skončí tak praxe, kdy mohli státní veterinární inspektoři delegovat dozor na jatkách na soukromé veterináře. Čeští veterináři mezitím pro Českou televizi uvedli, že při testech polského masa zadrženého v Praze se nenašly antibiotika ani nebezpečné bakterie, testovat se bude ještě salmonela.

Změny jsou reakcí na odhalení, že v masokombinátu v Mazovském vojvodství se porážely nemocné krávy a jejich maso se dostávalo na trh. Toman uvedl, že se dohodl s Ardanowským na užší spolupráci dozorových orgánů. „Přesvědčil jsem pana ministra, že naši veterinární inspektoři vyrazí do Polska, aby si ujasnili technické detaily spolupráce a osobně se podívali, zda opatření v Polsku fungují,“ dodal ministr.

Po schválení změn v legislativě budou muset být polská jatka snímána 24 hodin denně kamerami. „Než budou přijata všechna nutná opatření, přetrvává naše nedůvěra ve funkčnost polského systému. Ministra Ardanowského jsem ujistil, že nechci žádnou obchodní válku, nejdůležitější je pro mě ale ochrana našich spotřebitelů, proto budeme nadále intenzivně kontrolovat dovozy,“ podotkl Toman. V případě zhoršení situace je Česko stále připraveno zakázat dovoz polského hovězího masa.

„Budou probíhat důsledné a intenzivnější kontroly polského masa do té doby, než se přesvědčíme, že v Polsku vše funguje,“ doplnil v Událostech, komentářích. „V okamžiku, kdy bychom našli cokoliv v mase nebo v jakékoliv další potravině, která by nás přesvědčila o tom, že maso je škodlivé, tak dovoz zastavíme.“

  • Žádná antibiotika se nenašla v hovězím mase z Polska, které inspektoři zajistili v pražském skladu. České televizi to sdělil zástupce mluvčího Státní veterinární správy Petr Majer. Dosavadní testy podle něj neodhalily ani žádné škodlivé bakterie.
  • Až do čtvrtka 7. 2. ale nebude jasné, jestli maso obsahovalo bakterii salmonely. Státní veterinární správa provádí testy i na ni, výsledky ale zatím nezná.
  • Do České republiky se dostalo celkem 300 kilogramů hovězího z polských jatek, kde probíhaly nelegální porážky zvířat. Většina masa skončila právě v Praze (maso se prodávalo i ve Varnsdorfu a Kostelci nad Labem). Inspektoři tu zajistili 55 kilogramů hovězího. Dalších 56 kilo už spotřebovaly pražské restaurace.

Podle polského ministra se na trh nedostalo maso zvířat, která by byla nemocná nebo léčena antibiotiky, uvedlo české ministerstvo zemědělství. Polsko také zahájilo kontrolu všech jatek v zemi, na kterých se poráží prasata a skot. A také prověřuje inzeráty nabízející výkup zraněného dobytka.

V Polsku od pondělí zároveň pracují inspektoři Evropské unie, aby vyšetřili podrobnosti porážek nemocných krav. Čeští veterináři s policií a celníky začali od úterního rána také kontrolovat kamiony s potravinami ve čtyřech krajích sousedících s Polskem. V Libereckém kraji veterináři při noční kontrole odhalili čtyři pochybení, nebyla ale podle nich příliš vážná. Jedno se týkalo přepravovaného zboží, jedno pochybení bylo administrativní a ve dvou případech šlo o nenahlášené zásilky.

Probíhají kontroly masa dováženého z Polska (zdroj: ČT24)

A kontroly v úterý probíhaly i například u Rynoltic na Liberecku, kde veterináři prověřovali auta s masem z českých jatek. „Je to potřeba. Nemyslím si o těch kontrolách nic špatného,“ řekl jeden z řidičů Robin Prošek. Kontrola ani její průběh ho nepřekvapily. „Párkrát už mě stavěli. Vždy jsem to měl v pořádku, akorát jednou mi chyběly kódy k masu. Jak jsem spěchal, tak jsem na ně zapomněl,“ dodal.

Čeští veterináři v úterý zkontrolovali 151 aut z Polska, 28 vezlo veterinární zboží. Zjistili 15 závad, veskrze administrativních. Z 3 zásilek odebrali vzorky.

Kontrola jednoho auta zabrala veterinářům deset až 15 minut. Podle vedoucí oddělení veterinární hygieny v Liberci Jitky Dvořákové se při kontrolách zaměřují na stav vozidla, doklady, registrace i podmínky přepravy. „Zda je dodržovaná hygiena, jestli je živočišný produkt označený, jestli se dá vysledovat původ,“ uvedla Dvořáková. U masa se kontroluje i teplota, zda je v době použitelnosti či zda je chráněné před kontaminací. V případě pochyb mohou podle Dvořákové odebrat i vzorky na rozbor.

Veterináři v úterý v Libereckém kraji při kontrole aut s potravinami v jednom případě zabavili zhruba 120 kilogramů hovězího masa a nechali zlikvidovat v asanačním podniku. Šlo o maso s neprokazatelným původem, řekl krajský ředitel Státní veterinární správy (SVS) Roman Šebesta. „To znamená, že nebylo řádně označené a nedalo se ztotožnit s obchodním dokladem,“ dodal. Podle něj zjistili v kraji pochybení v dalších sedmi případech, k likvidaci potravin ale u ostatních přistoupit nemuseli.

Jak se značí maso
Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Lidé každopádně najdou přehledné informace o tom, kde na konkrétním výrobku hledat informace o původu masa, například na internetovém portálu bezpečnosti potravin ministerstva zemědělství nebo na stránkách Státní veterinární správy (SVS). Povinnost označení se vztahuje na balené i na nebalené maso.

„Konkrétně z legislativy vyplývá, že povinné označování původu se vztahuje na maso určené pro konečného spotřebitele a zařízení stravovacích služeb, a to na balené, zabalené i nebalené. V případě nebaleného masa se povinné údaje o původu uvedou v blízkosti místa nabízení masa k prodeji, například na informační tabuli, na štítku umístěném na prodejní vitríně a podobně,“ konstatuje zástupce tiskového mluvčího SVS Petr Majer.

A zdůrazňuje, že pokud jde o Česko, všechna zvířata poražená na jatkách procházejí veterinární kontrolou před porážkou a následně i po porážce, nevyhovující kusy či partie se vyřazují z oběhu a neuvolní se na trh. „Dozorován je také prodej masa v obchodech, to má v kompetenci Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), ve sdílené kompetenci jsou pak také restaurace a jídelny,“ dodává Majer.

Jaké informace najdete na etiketě masa
Zdroj: Ministerstvo zemědělství/Státní veterinární správa

Polské úřady nebezpečí hovězího pro zdraví a život člověka vylučují

Aféru s polským hovězím spustila tajně natočená reportáž zpravodajské televize TVN24 z masokombinátu v Mazovském vojvodství, kde byl během noci porážen nemocný dobytek. Viditelně zkažené části masa se odřezávaly a vyhazovaly. Jatka už přišla o licenci k provozu. Na trh se podle agentury DPA dostalo asi 9,5 tuny masa, z toho třetina do zemí EU.

Hovězí podle Evropské komise směřovalo do 14 unijních zemí, včetně České republiky. Podle Státní veterinární správy (SVS) se do restaurací a ke spotřebitelům v Česku dostalo 137 ze zhruba 300 kilogramů hovězího dovezeného do Česka z problematického masokombinátu. Polské úřady nebezpečí pro zdraví a život člověka vylučují. Ministr Ardanowski dříve uvedl, že jde o nahodilý případ, který však silně poškozuje pověst polských potravin.

Zpracovatelský podnik, kde ke skandálu došlo, se na celkovém vývozu polského hovězího v ročním objemu 400 tisíc tun podílí celkem zanedbatelně, jen několika tunami. Újma, kterou polský masný průmysl utrpí, tedy bude spíše reputačního rázu. V tuto chvíli nelze totiž tvrdit, že se jedná o systematický, obecnější problém polských jatek.
Lukáš Kovanda
hlavní ekonom Czech Fund

Řada standardně hospodařících polských chovů a masokombinátů tak bude nyní podle hlavního ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy poškozena, aniž by se fakticky nějak provinila. „Tento efekt by však měl být pouze přechodný. Pokud se tedy neobjeví další podobný skandál,“ konstatuje.

Polští zpracovatelé se každopádně nyní ocitnou pod dvojitým tlakem. Na jedné straně pro ně přísnější kontroly znamenají růst nákladovosti produkce a na straně druhé se budou potýkat s krátkodobým oslabením poptávky z důvodu poklesu důvěry. „V důsledku reputačního šrámu dojde k přechodnému poklesu ceny polského hovězího a tedy i tamního dobytka. Cena skotu se však v Polsku pohybuje dlouhodobě na poměrně vysoké úrovni, tudíž pokles ceny by pro chovy neměl být likvidační,“ míní Kovanda. 

Zatím totiž podle něj těží polské hovězí ze své cenové výhody na trhu Evropské unie. „Jatečně zpracovaný skot s polským původem se na jednotném trhu EU loni prodával za cenu o jedenáct procent nižší, než kolik činil průměr EU. To odpovídá cenovému rozdílu čtyřiceti eur na sto kilogramů hovězího masa,“ říká Kovanda.

Připomíná, že do České republiky Polsko vyváží tři procenta svého hovězího exportu, do Německa pak třináct procent. Tyto dvě země, kde je mediální „poprask“ kolem celé kauzy nejintenzivnější, tedy představují šestnáct procent odbytu polského hovězího, i když se dá očekávat, že negativní dopad kauzy nezůstane omezen jen na tyto dvě země. 

Nicméně, pokud podle Kovandy nenastanou další podobné případy, spotřebitel na věc celkem rychle „zapomene“, neboť obava z konzumace potenciálně škodlivého polského masa bude tlumena jeho zlevněnou cenou.  

Polská Žabka stahuje některé výrobky s hovězím

Polský obchodní řetězec Žabka stahuje z prodeje několik výrobků s hovězím, a to kvůli „pravděpodobné přítomnosti masa, které neprošlo kontrolou“ po zabití zvířete na jatkách. Stažení podezřelých výrobků z prodeje je důsledek rozhodnutí veterináře, uvedla v úterý polská zpravodajská televize TVN 24 na svém webu. Polské a české obchody Žabka mají v současnosti různé vlastníky.

Žabka podle firemního komuniké stahuje z prodeje hovězí hamburgery Szam Amm a klobásky s hovězím od firmy Konspol Holding. Řetězec vyzval zákazníky, kteří si zboží koupili, aby je nekonzumovali, ale odnesli do nejbližšího obchodu, kde jim budou vráceny peníze. 

Toman: Další pochybení, a dovoz masa z Polska zastavíme (zdroj: ČT24)