Platy mají růst všem kromě učitelů, Chládek je proti

Praha - Spory o podobu státního rozpočtu pokračují. Nepomohl přitom ani nový, štědřejší návrh ministra financí. Andrej Babiš (ANO) sice navrhl od příštího roku zvýšení průměrných platů většiny státních zaměstnanců, podle materiálu určeného pro koaliční radu ale mají být jedinou výjimkou učitelé. Těm zatím ministerstvo financí navrhlo platy zmrazit. S nulovým nárůstem platů učitelů ale zásadně nesouhlasí ministr školství Marcel Chládek (ČSSD).

Nový návrh ministra financí Andreje Babiše počítá od roku 2015 se zvýšením platů většiny státních zaměstnanců o osm procent. Průměrný měsíční plat policisty tak má vyrůst o 2 500 korun, vojáka o 2 000 a u státního úředníka to má být 1 900 korun. Ovšem plat učitelů se navyšovat nemá. 

„Je to variantní propočet, který dalo na stůl ministerstvo financí. My jako sociální demokraté přirozeně usilujeme o to, aby se zlepšilo odměňování,“ vysvětluje premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. 

Samotný ministr financí se ke svému citlivému dokumentu nechtěl vyjadřovat. Už teď je ale jasné, že ho bude mít problém v koalici prosadit. Ministrovi školství Marcelu Chládkovi se vůbec nelíbí, že zapomněl v návrhu na zvyšování platů na učitele. 

ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) o návrhu rozpočtu

„Je naprosto nepředstavitelný. Pokud by takto rozpočet zůstal, tak já bych se styděl předstoupit před učitele, ale i před nepedagogické pracovníky.“

Chládek chce učitelům přidat aspoň dvě procenta, tedy minimálně 500 korun měsíčně. To by však rozpočet vyšlo na dvě miliardy ročně. Ale že by učitelé měli dostat přidáno, si myslí i šéf lidovců Pavel Bělobrádek. 

Vyšší platy vyjdou na více než šest miliard

I bez zvýšení platů pro učitele by Babišův návrh přišel rozpočet na 6,3 miliardy korun ročně. A právě to se nelíbí pravicové opozici. Tvrdí, že na razantní přidávání některým státním zaměstnancům nemá stát peníze. „Snažili bychom se nezvyšovat deficit státního rozpočtu a to pravděpodobně by nešlo tím, že bychom všem naslibovali, že zvýšíme platy,“ uvádí předseda ODS Petr Fiala. Podle předsedy hnutí Úsvit Tomia Okamury by šest miliard k dispozici bylo, kdyby se řádně hospodařilo se státním rozpočtem. 

Události: Zmrazí se platy učitelů? (zdroj: ČT24)

Pokud by návrh ministerstva financí v koalici prošel, dostali by třeba hasiči nebo policisté příští rok přidáno více peněz než poslanci a senátoři. Těm zatím koalice navrhuje zvýšit základní platy o 600 korun měsíčně. 

Přehled platů 

Jestliže platy poslanců porostou o jednou procento, jak plánuje vláda, k současné základní mzdě 55 900 korun měsíčně dostanou zmíněných 600 korun navíc. Kromě toho ale zákonodárci pobírají i náhrady až 39 400 korun. 

Státní zaměstnanec na přelomu roku bral průměrně 25 107 korun hrubého měsíčně. Vyplývá to ze státního závěrečného účtu. Tedy méně, než je průměrná mzda, která v Česku na konci loňského roku klesla na 26 637 korun. 

Právě mzdy ve školství, které by podle aktuálního návrhu růst neměly, ke konci loňského roku činily skoro 26 tisíc korun hrubého měsíčně. V nich jsou ale započítáni i třeba ředitelé škol. Platy řadových kantorů se pohybovaly kolem 24 500 korun. A to je méně než průměr ve státní správě. V případě, že by všem kromě učitelů mzdy rostly, rozdíl by se ještě zvětšil.