Papírovým pohledům zvoní hrana, vytlačily je moderní technologie

Praha – Bez papírových pohlednic bychom si ještě v devadesátých letech dokázali Vánoce jen stěží představit. Dnes už ale Čechy příliš netáhnou. Ty tradiční papírové rychle mizí a nahrazují je moderní – elektronické. Týden před svátky se pohledy, které na jednotlivé pošty denně dorazí, počítají maximálně v desítkách kusů.

Vánoce jsou tradičně pro pošťáky časem žní a taky největšího stresu. Musí se vypořádat s přívaly nejrůznějších balíků. Oproti minulým dobám jim ale v posledních letech dramaticky ubývá pohlednic. „Já jsem třeba do jednoho baráčku držela pohledy v jedné ruce a úplně mi létaly z ruky, co jich bylo,“ vzpomíná na éru, kdy byly vánoční pohledy ještě samozřejmostí, poštovní doručovatelka Hana Třešňáková.

Dnes už se ale pohledy posílají minimálně. „Mohla bych je spočítat, cca patnáct na ten můj okrsek,“ říká Třešňáková. Záplavy pohledů doručovatelé nosili ještě před necelými deseti lety. Tehdy stála známka 5,40 haléře. Dnes vyjde na deset korun a i to přispělo k útlumu pohlednic.

  • Vánoční pohlednice zdroj: ČT24
  • Pohlednice zdroj: ČT24

Největší hrozbou pro pohledy jsou ale moderní technologie. Lidé jim rychle přišli na chuť – elektronické pohlednice se posílají e-mailem nebo jako SMS. „Lidé si na Vánoce pošlou miliony SMS, posílají si přání elektronická, pohledy nepotřebují,“ potvrdil v rozhovoru pro ČT24 IT odborník Jan Lodl.

A protože pohledů se posílá stále méně, musí být i jejich výrobci vynalézavější. Na vůbec prvním českém pohledu z konce 19. století byla Sněžka, pak byly v módě fotografické pohledy a dlouhou dobu byly synonymem zimy ty kreslené od Lady. Letos vsadili autoři pohledů na oblíbený Čtyřlístek. „Pohlednice svou zvláštní funkci budou mít nadále, ale určitě to nebude ta primární důležitá funkce - totiž zprostředkovat pohled, obraz,“ míní ředitel Poštovního muzea Jan Galuška.

Z pohledů se ale v poslední době stal žádaný sběratelský kousek. Třeba za ty historické, z míst, která už zanikla, se platí i desítky tisíc korun.