Nový spoj Praha - Moskva: Kratší cesta, komfort a hodně peněz

Praha/Mosva - Ruským i českým turistům připravil moskevský železniční dopravce předvánoční překvapení. Na trať Moskva - Praha totiž nasadil staronový spoj „Vltava“, který cestu zkrátí o necelých sedm hodin. Souprava pojede bez přeřazování vlaků a dlouhého stání v Polsku. Jízdenky, za které turista zaplatí až deset tisíc korun, jsou v konkurenci s letadlem velmi drahé, přesto jsou už teď vyprodané až do půlky ledna.

Cestující z Moskvy ve vlaku stráví o jednu noc míň, než bylo doposud běžné. Přesto s lůžky počítá i teď. Cesta z ruské metropole na pražské hlavní nádraží trvá 27,5 hodiny. Během cesty má však cestující zajištěn komfort: v kupé první třídy se nachází horní i dolní lůžko, umyvadlo či bar. Do ruského vlaku se prý nemá šanci dostat ani ruská zima. Kdo by se chtěl přeci jen trochu zahřát, je připravený tradiční ruský samovar.

„V tomto spoji je samozřejmě poptávka vyšší u ruských cestujících, nicméně zaznamenáváme nárůst i české klientely,“ řekl Michal Štěpán, náměstek pro osobní dopravu z Českých dráh.

Starší východoněmecké vagony ruských drah se ale s moderními vozy, které jezdí mezi Prahou a Ostravou, srovnávat nemohou. Nasazení nových vagonů s DVD a internetem plánují Ruské dráhy od půlky příštího roku. Nejlépe rychlík nevychází ani ve srovnání s leteckou dopravou. Cesta z Prahy do Moskvy stojí přes 5,5 tisíce korun. Pokud ale cestující nechce sdílet kupé se dvěma dalšími cestujícími, zaplatí za cestu dvakrát tolik.

Letadlo: Jednosměrná letenka s přestupem se dá koupit za míň než 3,5 tisíce. Přímý let  trvá 2,5 hodiny.

Staronová „Vltava“

Souprava „Vltava“ není na trase Praha-Moskva nic nového. Nově však nebude jezdit na trati každý den, jak tomu bylo dříve. Vlak totiž na cestě do Moskvy zastavoval v Polsku, kde dobíral vagony, aby následně mohl vytížen vyrazit směr ruská metropole. Nově bude spoj jezdit jen třikrát do týdne, za to však bez dlouhých proluk.

„Doufáme, že právě komfort cestování, možnost práce, připojení wi-fi osloví naše zákazníky a spoj tak bude životaschopný,“ dodal Štěpán.

Už nyní se dá nočními speciály cestovat po železnici nejen do Moskvy, ale třeba také do Amsterdamu, Kodaně nebo Zurichu a v létě třeba do Splitu. Loni mezi Prahou a Moskvou převezly vlaky skoro 120 tisíc lidí.

Nový spoj Praha–Moskva (zdroj: ČT24)