Neprojde-li schodek 105 miliard, Kalousek je připraven odejít

Praha - Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) hodlá předložit návrh rozpočtu na rok 2012 se schodkem 105 miliard korun. Dodrží tak deficit 3,5 procenta HDP, které si vláda premiéra Petra Nečase (ODS) naplánovala. Kalousek to dnes ohlásil v pořadu ČT Otázky Václava Moravce. Ministerstvo financí očekává, že v letošním roce deficit veřejných financí klesne na 4,2 procenta hrubého domácího produktu. Pokud by schodek neprošel, Kalousek je připraven z vlády odejít.

„Já jiný rozpočet nepředložím a to samozřejmě předpokládá některé nezbytné kroky, které musíme udělat a budeme je dělat,“ prohlásil ministr financí v Otázkách. „Co mohu říct veřejně, protože to vychází z vládou zpracované trajektorie snižování deficitu, v letošním roce jsme mířili na 4,6 a garantuji, že nepřekročíme o korunu,“ dodal Kalousek s tím, že kdyby vláda nedělala nic, „měli bychom 5,8“. V roce příštím tedy Kalousek podle svých slov míří na deficit 3,5 procenta DPH, v případě nečinnosti by podle jeho slov dosahoval 6,2 procenta DPH.

Mezi Kalouskem zmíněné „nezbytné kroky“ patří úsporná opatření či zvýšení daně z přidané hodnoty, které už schválila vláda. Nižší sazba by se tak měla od příštího roku zvednout na 14 procent, v roce 2013 by se obě sazby měly sjednotit na 17,5 procenta. Aby zákon začal platit, musí ho ještě schválit Parlament a podepsat prezident.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Odbory se tlaku na stát nevzdají

Bohumír Dufek v OVM:

„V pondělí máme zasedání. Já věřím, že tam padne rozhodnutí (o vyhlášení stávky). Kdybych měl odpovědět sám za sebe, já bych již dávno organizoval generální stávku a nátlakové akce. (…) Pokud jde o termín, dodržíme, co jsme slíbili na tripartitě - že do 10. června se bude jednat.“

Odbory a opozice vládní záměry kritizují. Předseda KSČM Vojtěch Filip na Kalouskova slova reagoval konstatováním, že na takové kroky, jako je zvyšování DPH, vždycky doplatí lidé s nižšími příjmy: „DPH je plošně sociálně zcela necitlivá daň, která vůbec neřeší rozpor mezi tím, že úplně stejně zaplatí za rohlík 2,20 ten, kdo bere 10 tisíc, jako ten, kdo bere půl milionu.“ Podle Kalouska ale opatření nebudou jen v rovině škrtů. „ Jedná se skutečně o strukturální reformy,“ reagoval Kalousek.

Šéf Asociace nezávislých odborů Bohumír Dufek v pokračující diskuzi prohlásil, že úsporný rozpočet bude znamenat stávku železničářů. Takovým krokem hodlají odbory vyvinout tlak na vládu a přimět ji k sociálním ústupkům. „Jeho názory jsou v jedné linii, a pokud nebude pod tlakem, tak od nich neustoupí,“ řekl Dufek o ministru Kalouskovi. Dufek v případě reforem vyslovil požadavek na plošné zvýšení platů o pět procent.